Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ANAF vrea informaţii totale despre rulajele din conturile bancare ale companiilor, cât şi ale persoanelor fizice.

Ioana-Petrescu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), instituţia care se ocupă de colectarea taxelor şi impozitelor, vrea să aibă acces la informaţiile privind soldul şi rulajele conturilor bancare ale populaţiei şi companiilor, măsură care a fost propusă şi în trecut, dar care a întâmpinat de fiecare dată opoziţia bancherilor.
Bancherii sunt obligaţi acum să informeze ANAF doar atunci când un client deschide sau închide un cont şi furnizează informaţii privind soldul şi rulajele doar în cazuri individuale, la solicitarea instituţiei. Dacă noul proiect intră în vigoare, aceste date vor fi furnizate automat despre toţi clienţii.
Măsura prin care se va realiza o bază de date la nivelul ANAF în urma comunicării de către bănci a rulajelor şi a soldurilor conturilor deschise de persoanele fizice şi juridice este pentru a avea o idee mai clară asupra veniturilor contribuabililor şi pentru a reduce evaziunea fiscală mare“, a declarat Ioana Petrescu, ministrul finanţelor.
Ea a amintit de un acord internaţional semnat în Germania privind schimbul automat de informaţii de la bănci către autorităţile fiscale astfel încât nimeni să nu mai facă evaziune fiscală. Acordul a fost semnat la sfârşitul lunii octombrie de 52 de state şi jurisdicţii.
Odată intrat în vigoare, acest acord va permite României să facă schimb de informaţii la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare, în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) aşteaptă în acest moment poziţia băncilor membre vizavi de acest subiect. Bancherii s-au mai opus unor astfel de măsuri în 2004 şi 2010.
Actualul Cod de procedură fiscală reglementează obligaţia băncilor de a comunica, la cererea organelor fiscale, rulajele şi soldurile conturilor deschise la acestea, în cazuri particulare (pentru o anumită persoană). Scopul este de a stabili situaţia fiscală reală a respectivei persoane. Solicitarea se face, de regulă, în cadrul acţiunilor de control fiscal.
Potrivit proiectului actual , va fi modificat Codul de procedură fiscală astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor conturilor să se facă în mod automat, la anumite perioade.
O astfel de modificare ar însemna posibilitatea reală ca ANAF să-şi construiască o bază de date care să fie valorificată în scopul identificării evaziunii fiscale (venituri nedeclarate) şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită (prin poprire)“, potrivit unui anunţ al Ministerului de Finanţe.
Informaţiile despre contribuabili vor circula şi între ţări:
– date pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod identificare fiscală);
– date referitoare la numărul contului (sau un echivalent funcţional);
– date despre numele şi numărul de identificare (dacă există) al instituţiei financiare care face raportarea;
– despre soldul sau valoarea contului;
– suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont;
– suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “ANAF vrea informaţii totale despre rulajele din conturile bancare ale companiilor, cât şi ale persoanelor fizice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI