ANRM va scoate la licitație în perioada următoare 36 de noi perimetre petroliere

gheorghe-dutu
Preşedintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Ghoerghe Duţu

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la licitație în perioada următoare 36 de noi perimetre petrolifere, din care 28 pe uscat și restul în Marea Neagră, inclusiv în zone de mare adâncime, a declarat, joi, pentru Agerpres, Gheorghe Duțu, președintele instituției, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.
Ne pregătim pentru runda a XI-a de concesiuni, în cadrul căreia vom scoate la licitație 36 de noi perimetre. 28 vor fi onshore (pe uscat), iar celelalte în Marea Neagră, inclusiv în zonele de mare adâncime. Aici așteptăm potențiali mari candidați„, a spus Duțu.
Resursele de gaze care s-ar putea găsi în Marea Neagră ar putea duce la independența energetică a României. „Ultimele descoperiri din Marea Neagră ar putea permite României să devină un exportator de gaze începând cu anii 2019-2020„, a adăugat președintele ANRM.
La începutul acestei luni, Duțu a afirmat că o comisie interministerială lucrează la un nou pachet legislativ în domeniul petrolier, care ar putea include redevențe diferite în funcție de zăcămintele de hidrocarburi, dar și un sistem separat pentru gazele de șist.
Gheorghe Duțu a mai declaratcă se iau în calcul mai multe scenarii de redevențe diferențiate.
Sunt mai multe aspecte de luat în calcul: onshore (pe uscat), offshore (pe mare), offshore deep (perimetre maritime de mare adâncime). De asemenea, zăcămintele depletate, epuizate, trebuie abordate altfel, astfel încât să stimulăm exploatarea lor. Pe zăcămintele mari, puternice, probabil vom face o suprataxare a profitului; este și asta o variantă, se practică în multe țări. Însă, până nu finalizăm acest proces, nu putem da detalii„, a explicat acesta.
Americanii de la ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde primele estimări arată existența unor zăcăminte de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “ANRM va scoate la licitație în perioada următoare 36 de noi perimetre petroliere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI