Barack Obama riscă să fie vizat de o procedură privind demiterea

Barack Obama risca sa fie demis

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, riscă să se confrunte cu iniţierea unei proceduri vizând demiterea, admite unul dintre principalii consilieri prezidenţiali, Dan Pfeiffer, în contextul procedurilor judiciare şi politice lansate de liderii republicani, relatează Mediafax.
Decizia preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, de a continua acţiunea judiciară împotriva preşedintelui Obama a deschis posibilitatea celei de-a treia demiteri a unui preşedinte din istoria Statelor Unite„, a declarat, potrivit USA Today, Dan Pfeiffer, consilier prezidenţial pentru Afaceri politice.
Procedura vizând demiterea este un lucru foarte grav vehiculat recent de fostul candidat republican la funcţia de vicepreşedinte al SUA Sarah Palin şi de alţii. (…) Tratăm cu seriozitate această situaţie şi nu cred că ar fi un lucru bun„, a continuat Dan Pfeiffer.
Procedura vizând demiterea începe prin admiterea de către Camera Reprezentanţilor a acuzaţiilor formulate de către un judecător federal împotriva preşedintelui SUA. Preşedintele poate fi demis abia după ce Senatul american organizează un proces împotriva preşedintelui. Doi preşedinţi americani au fost vizaţi de proceduri de demitere în Congresul SUA – Andrew Johnson (în anul 1868) şi Bill Clinton (în 1998/1999). Însă atât Andrew Johnson, cât şi Bill Clinton au fost achitaţi în procesele organizate de Senat. Comisia pentru Afaceri Juridice a admis o procedură de demitere a preşedintelui Richard Nixon în anul 1974, dar acesta a demisionat înainte de votul plenului Camerei Reprezentanţilor şi de eventualul proces din Senat.
John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, a intentat o acţiune judiciară împotriva preşedintelui SUA, democratul Barack Obama, pentru presupusa utilizare abuzivă a prerogativelor prezidenţiale. „Nu este vorba de o demitere, este vorba de aplicarea cu rigurozitate a legilor acestei ţări„, a declarat Boehner. „Preşedintele nu doar că ignoră legi, dar se şi laudă cu asta, având o atitudine arogantă şi incompetentă”, a subliniat preşedintele Camerei Reprezentanţilor. „Din punctul meu de vedere, preşedintele nu a aplicat cu rigurozitate legile. În ultimii cinci ani, am observat cu claritate un efort de erodare a puterii legislative„, a argumentat Boehner.
Republicanii îl acuză pe Barack Obama că a adoptat o serie de ordonanţe prezidenţiale care ar depăşi atribuţiile Executivului, în special reglementări privind situaţia imigranţilor, în 2012, întârzieri în aplicarea reformelor în domeniul sănătăţii, în ultimii ani, şi, recent, eliberarea a cinci talibani de la Guantanamo în schimbul sergentului american Bowe Bergdahl, care era ţinut ostatic în Afganistan.
Pe fondul criticilor republicanilor, Curtea Supremă de Justiţie din SUA a limitat atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Barack Obama de a numi prin ordonanţe membri ai Administraţiei federale.
Conform unui sondaj de opinie realizat de CNN/ORC, 35% dintre americani sunt favorabili demiterii din funcţie a preşedintelui Barack Obama.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Barack Obama riscă să fie vizat de o procedură privind demiterea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI