Băsescu: Mă interesează doar trei dosare din arhiva SIPA

Traian Basescu
Fostul șef de stat Traian Băsescu a declarat că desecretizarea arhivei SIPA va fi dusă la capăt, în condițiile în care Guvernul a dat o hotărâre în acest sens, scrie Agerpres.

Președintele PMP a mai adăugat că, în calitate de politician, ar fi interesat ce date există în arhivă despre procurorii Cristian Panait și Liliana Șega, precum și despre fuga din țară a afaceristului sirian Omar Hayssam.
„E totuși o hotărâre de Guvern, nu putem merge la absurdul de a respinge ideea că o HG nu va fi respectată, mai ales că frige. E o problemă de fond care nu e atât de mult de securitate națională, atenție, că toată lumea: ‘Vai, arhiva SIPA, cu tainele ei… Nu, este despre oameni. Vă mărturisesc că pe mine, dacă vreți, ca politician, mă interesează dacă în această arhivă se află trei dosare. Trei dosare mă interesează: dacă există un dosar Panait (Cristian Panait — n.r.), dacă există un dosar Liliana Șega și dacă există un dosar Omar Hayssam, care a fost eliberat din pușcărie și a fugit din țară. (…) Pe mine aceste trei dosare m-ar interesa să le văd din punct de vedere SIPA”, a declarat Traian Băsescu la B1 Tv, întrebat ce crede că se va întâmpla, în continuare, cu arhiva SIPA, dacă desecretizarea va fi dusă la capăt.
Legat de sirianul Omar Hayssam, Băsescu a spus că l-ar interesa să știe dacă „SIPA a sesizat, la un moment dat, că se face o construcție de evadare din România lui Hayssam din țară”.
„N-a zburat, a fost ajutat să fugă din țară. Cum? „, a continuat liderul PMP.
Despre dosarul privind moartea Lilianei Șega, Băsescu a punctat că aceasta a fost „procurorul care ancheta devalizarea FNI’ de către Sorin Ovidiu Vîntu și Nicolae Popa.
„A murit în 2002, dacă nu mă înșel, nu, cred că mai încoace, nu știu exact anul, dar a murit și e o mare suspiciune, cum a murit această procuroare care ancheta un dosar extrem de sensibil într-o perioadă când Sorin Ovidiu Vîntu era cel care-i punea la dispoziție mașină directorului SRI (Radu Timofte — n.r.)”, a mai declarat președintele PMP.
Despre procurorul Cristian Panait, decedat și acesta, Băsescu a spus: „Este imposibil să nu avem ceva în această arhivă despre marea dispută a lui Panait cu șefii lui, pentru că Panait nu a vrut să-l aresteze pe Lele (procurorul Alexandru Lele — n.r.), care intrase în viesparul mafiot cu export de combustibil sau cu contrabandă de combustibil făcută în județul Bihor de un înalt reprezentant al PSD-ului, prefect, și de fiu”.
El a spus că „este imposibil să nu existe urme în această arhivă despre aceste trei cazuri”.
Despre anumite afirmații apărute în spațiul public potrivit cărora prin desecretizarea arhivei SIPA s-ar ajunge la „o maculare a magistraților”, Băsescu a afirmat: „Nu mai avem ce să discutăm dacă e bine sau rău”.
Băsescu a subliniat în același context că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat „o lecție”.
„În ultimii doi-trei ani am văzut o agresivitate a CSM, a Parchetului General, a DNA nepermisă și care nu are nimic comun cu democrația. Astăzi, Tudorel Toader le-a dat totuși o lecție: ‘Nu, băieți, nu intră în comisia asta (privind desecretizarea arhivei SIPA — n.r.), nici CSM, nici Parchet General, nici Înaltă Curte, e o treabă a Executivului”, a mai declarat liderul PMP.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Băsescu: Mă interesează doar trei dosare din arhiva SIPA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI