BNR: 90 la sută dintre firmele din România s-ar putea închide

BNR
Evoluția economiei în următoarea decadă va fi dictată de 60.000 de companii prezente în România, adică mai puțin de 10% din totalul firmelor active.

Aderarea la zona euro şi toate celelalte provocări inerente ale evoluţiei economice globale şi locale sunt principalele hopuri pe care companiile româneşti trebuie să le treacă pentru a rămâne pe piaţă şi peste zece ani, scrie Capital.ro. Florian Neagu, Florin Dragu şi Adrian Costeiu, specialişti ai Băncii Naţionale a României, au realizat un studiu în care au încercat să vadă câte companii din economie vor supravieţui în următorul deceniu.
Performanţele economice ale „veteranilor“ susţin posibilitatea de a face faţă şi provocărilor viitoare, adică vor fi parte din economie şi peste un deceniu. Există însă şi vulnerabilităţi. În primul rând, vorbim despre limitarea la graniţele ţării. În perioada 2005 – 2015 doar 134 de astfel de companii au realizat investiţii străine directe în statele din regiune, iar valoarea cumulată a acestora este sub cea a societăţilor din Bulgaria, Republica Cehă sau Polonia. În perspectiva tendinţelor protecţioniste locale din fiecare stat, apare posibilitatea ca extinderea pe viitor să fie mult mai greoaie.
La capitolul „elite“ studiul identifică 13.100 companii, adică 2,1% din totalul de 608.000 firme active înregistrate în 2015, dar care generează 41% din valoarea brută adăugată în economie. O problemă în această categorie de companii este faptul că majoritatea au activitate în zona de tehnologie redusă sau medie, adică în zona de calitate mai redusă, ceea ce limitează şi posibilitatea de creştere.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “BNR: 90 la sută dintre firmele din România s-ar putea închide”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI