Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

BNR modifica temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor

BNR
Banca Națională a României a stabilit nivelul suplimentar de garantare pentru categoriile de depozite ce beneficiază temporar de o acoperire mai mare de 100.000 euro.

„Cu scopul de a oferi o protecție sporită pentru deponenți, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin.2), anumite categorii speciale de depozite beneficiază de un plafon de garantare suplimentar. Acesta este aplicat pe o perioadă de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituția în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituție de credit”, se arată într-un comunicat al BNR transmis, joi, Lumea Presei.
Potrivit Legii nr. 311/2015, BNR are obligația de a stabili, reconsidera periodic și publica pe site-ul său oficial nivelul suplimentar al garantării.
Categoriile de depozite care beneficiază de schema de garantare a depozitelor suplimentar plafonului standard de acoperire de 100.000 de euro, echivalent lei, sunt:
a) depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;
b) depozitele rezultate ca urmare a apariției următoarelor evenimente: pensionarea, disponibilizarea, invaliditatea sau decesul deponentului;
c) depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune generate de infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.
BNR a stabilit nivelul suplimentar al garantării la valoarea de 100.000 euro echivalent lei. Acesta este distinct și se aplică sumei agregate a depozitelor prevăzute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 311/2015, la determinarea compensației aferente acestora potrivit art. 63 din Legea nr. 311/2015.
Denumite majorări temporare ale soldurilor depozitelor (Temporary High Deposit Balances -THDB), prevederile se referă la depozitele în care, pentru o perioadă scurtă de timp, se află sume mari de bani rezultate în urma unor tranzacții imobiliare, moșteniri, despăgubiri, plata unor indemnizații de asigurare și altele.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “BNR modifica temporar plafonul suplimentar de garantare a depozitelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI