Bricul Mircea a plecat în misiune de instrucție

Plecarea Bricului Mircea2

Momente emotionante miercuri in portul militar Constanta. Nava scoala Mircea, bricul spectaculos cu o istorie in spate si acum cu peste 163 de marinari la bord, a plecat intr-o noua misiune de instructie. Timp de 123 de zile, va strabăte 7 mări, inclusiv Oceanul Atlantic, 8 țări și 9 porturi. De această dată, în premieră, Bricul Mircea va fi folosit şi de marina germană pentru pregătirea viitorilor săi ofițeri.
Pentru tinerii cadeți, proaspăt absolvenți ai Academiei Navale, misiunea este un adevărat botez pe mare. Este esenţială pentru viitoare lor carieră.

Cadetii de pe Bricul Mircea1
Nava școală „Mircea”, cu un echipaj de 163 de marinari militari la bord, dintre care 34 de studenţi din anul al II-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, 36 de elevi din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, opt cadeţi străini de la academiile navale din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia, vor efectua, în perioada 23 mai – 22 septembrie, marşul anual de instruire practică.
Prezent la ceremonia de plecare în voiaj, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN) viceamiral dr. Alexandru Mîrșu a declarat că se regăsește în emoțiile fiecăruia dintre cadeții care s-au îmbarcat acum la bordul istoricului velier Mircea și pornesc pe drumul carierei profesionale în primul voiaj de instrucție.

Alexandru Marsu
Anul acesta Nava Școală Mircea va face un marș de patru luni de zile. Vom avea la bord și cadeți din țările aliate, partenere și prietene. Asta înseamnă că Nava Școală Mircea are deja recunoaștere internațională pentru antrenamentul de înaltă calitate care se desfășoară la bord. Înseamnă că această navă chiar este un ambasador al României în toată Europa, pot să spun. În același timp acești tineri nu uită niciun moment că sub pavilionul românesc ei sunt mesagerii poporului nostru și vor demonstra bunătatea și seriozitatea noastră. Eu sunt convins că acum pleacă cadeți și se vor întoarce adevărați marinari. Nava Școală Mircea niciodată nu a dezamăgit în șlefuirea caracterelor, ci întotdeauna a produs și a insuflat acel spirit Mircea care i-a călăuzit toată viața pe cei care au avut parte de el. Știu că rezultatele, obiectivele, scopurile vor fi atinse întru-totul, ca în fiecare an. Eu am fost cadet la bordul lui Mircea, în 1982, și acum mă uit la acești tineri și regăsesc fiorul emoției care m-a încercat și pe mine, atunci. Fiorul emoției de necunoscut, în primul rând, dar apoi acea dragoste care apare subit, de mare, de echipaj, de navă, de colegii tăi, fapt pentru care după atâția ani de zile ne reîntâlnim cu toții, indiferent unde ne-au călăuzit valurile vieții, pe fiecare„, a declarat Șeful Marinei Militare, Alexandru Mîrșu.
Anul acesta, „Mircea” va parcurge peste 9.800 de mile marine şi va avea escale în 11 porturi din ţări cu deschidere la Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică şi Oceanul Atlantic, au anunțat reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale Române.
În premieră, Forţele Navale Române şi Marina Militară a Republicii Federale Germane au încheiat un acord de cooperare în domeniul instruirii viitorilor ofiţeri de marină, care sa va derula pe durata întregului voiaj. Astfel, la bordul Navei școală „Mircea” vor fi ambarcaţi, în două serii egale ca număr de studenţi, 110 cadeţi şi 13 instructori germani. Prima serie se va prezenta pe data de 2 august în Portul Wilhelmshaven din Germania şi va face schimbul cu cea de-a doua serie în portul Palma de Mallorca din Spania, cu debarcare în Portul Constanţa.
În porturile pe care le va vizita, velierul va participa la două evenimente nautice de prestigiu, „Sail Den Helder 2017”, organizat cu ocazia Zilei Forţelor Navale Olandeze, în Portul Den Helder din Olanda, iar cel de-al doilea, „The Tall Ships Races 2017”, cu ocazia celebrării a 100 de ani de independenţă a Finlandei, competiţie nautică ce se va desfăşura între porturile Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda) şi Turku (Finlanda). Totodată, ca o confirmare a bunelor relaţii cu instituţiile de învătământ superior de marină, echipajul navei are programate vizite oficiale la academiile navale din Germania, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania.
Cele 123 de zile ale marşului de instrucţie din acest an, în care Nava Şcoală „Mircea” va efectua escale în porturile din Ajaccio (Franţa), Vigo (Spania), Den Helder (Olanda), Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda), Turku (Finlanda), Gdynia (Polonia), Wilhelmshaven (Germania), Lisabona (Portugalia), Palma de Mallorca (Spania) şi Chania (Grecia), vor reprezenta o oportunitate deosebită de instruire în comun a cadeţilor români şi străini, dar şi un bun prilej de evaluare, într-un cadru competitiv, a calităţilor navei şi a echipajului.
Nava Şcoală „Mircea” este un velier clasa A, tip bark, cu trei arbori, o înălţime de 44 de metri şi 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” – SUA, „Gorch Fock I” – Germania, „Gorch Fock II” – Germania şi „Sagres” – Portugalia. (Foto: Ovidiu Oprea)

Plecarea Bricului Mircea

Plecarea Bricului Mircea1

Cadetii de pe Bricul Mircea

Plecarea Bricului Mircea3

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Bricul Mircea a plecat în misiune de instrucție”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI