Criză majoră în sistemul financiar din Bulgaria. Într-o singură zi s-au retras 410 mil. euro.

Criza in sistemul bancar din Bulgaria
Criza in sistemul bancar din Bulgaria

Autorităţile de la Sofia şi banca centrală susţin că Bulgaria este sub un atac sistematic ce are ca scop destabilizarea ţării.
Criza bancară din Bulgaria a înghiţit deja cele mai mari bănci locale cu capital bulgăresc după ce banca centrală a suspendat activităţile şi a preluat o instituţie care are legături strânse cu politicienii, iar deponenţii au retras în doar o singură zi echivalentul a 410 milioane de euro de la o altă bancă panicaţi de înştiinţări anonime că aceasta ar fi în pragul falimentului.
Mai multe persoane au fost arestate în urma mobilizării Agenţiei Naţionale de Securitate, a ministerului de interne şi a procurorilor, iar banca centrală a avertizat că sistemul bancar este sub un atac sistematic care are ca scop destabilizarea ţării, scrie agenţia Thomson Reuters. Unii analişti spun că încercarea de a destabiliza băncile bulgăreşti este facilitată de guvernul slab. Pe 5 octombrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.
Deponenţii au retras vineri 800 de milioane de leva (410 milioane de euro) de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă în funcţie de mărime din Bulgaria, după ce au primit SMS-uri şi avertismente pe internet că banca este în pragul colapsului. Acţiunile instituţiei de credit au picat cu 23%, iar scăderi au înregistrat şi titlurile altor bănci.
FIB a explicat că este ţinta unui atac criminal, fără precedent şi organizat prin intermediul zvonurilor şi declaraţiilor publice maliţioase“. Banca şi-a închis vineri după-amiază toate sucursalele şi le va redeschide luni.

Sursa: ZF.ro

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Criză majoră în sistemul financiar din Bulgaria. Într-o singură zi s-au retras 410 mil. euro.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI