Enel pleacă din România

Italienii de la Enel

Italienii de la Enel vor să-şi vândă afacerile din România. Ei renunţă la mai multe societăţi de distribuţie care deservesc peste 2,4 milioane de clienţi casnici şi peste 200 de mii de firme, şi la o afacere de peste un miliard de euro.
Ca multe alte firme, gigantul energetic Enel a acumulat datorii importante înainte de criza economică, iar acum vrea să plece din unele pieţe pentru a a-şi reduce datoriile. Prin vânzarea afacerilor din România şi Slovacia speră să obţină 4,4 miliarde de euro, bani care vor ajunge la creditori.
Enel a anunţat că va vinde câte 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, câte 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România. Aceste companii operează o reţea de electricitate de 91.000 de kilometri şi distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cotă de piaţă de 34%.
Pe partea de furnizare, diviziile Enel din România aproape 9 TWh de energie anual către aproximativ 2,6 milioane de clienţi, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cotă de piaţă de 20%), iar restul companii (segment pe care controlează 38% din piaţă). Per total, companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare de 289 de milioane de euro.
Enel este şi unul dintre cei mai mari investitori în energia regenerabilă din România, având peste 500 MW instalaţi în ferme eoliene, însă acestea nu sunt incluse în planurile de vânzare. Enel a cumpărat de la stat, în 2005, companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul.
În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,1 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro. Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei.
Vânzarea acestor active nu va afecta în nici un fel consumatorii de energie din România pentru că tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru Agerpres. „Consumatorii nu vor fi afectaţi negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcţiune acum pentru companiile de distribuţie şi furnizare deţinute de Enel vor fi valabile şi pentru noul proprietar“, a arătat Havrileţ. Acesta a mai adăugat că tarifele ar putea eventual să scadă dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiţie mai mare şi va aloca mai mulţi bani pentru investiţii.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Enel pleacă din România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI