FMI recomanda Uniunii Europene sa simplifice regulile bugetare

Parliamente EuropeanUniunea Europeană ar trebui să-şi simplifice regulile bugetare complexe şi, de asemenea, să se concentreze în principal pe reducerea raportului datorie-PIB, a declarat marţi directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Reza Moghadam, transmite Reuters.
Cei patru ani de criză a datoriilor suverane au condus la creşterea raportului datorie-PIB în cele 18 state din zona euro cu 30 de puncte procentuale, până la nivelul de 90%, ceea ce face din sustenabilitatea datoriei publice una dintre principalele preocupări pentru multe guverne.
Italia, care urmează să preia preia preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a acestui an, este ţara cu cea mai mare datorie publică din UE după Grecia, datorie ce ar putea ajunge la 133,7% din PIB în 2014, după doi ani de recesiune. Premierul italian Matteo Renzi a declarat luna trecută că Italia va propune, la reuniunea Consiliului European din luna octombrie, ca ţările care intreprind reforme structurale să beneficieze de o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte normele UE, ceea ce înseamnă, în mod normal, mai mult timp pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice.
Noi respectăm regulile şi tocmai pentru că le respectăm putem spune că o mulţime dintre aceste reguli ar trebui schimbate„, a declarat premierul italian. „La reuniunea din octombrie a Consiliului European vom incerca să propunem o iniţiativă în această direcţie: mai multe stimulente pentru cei care se angajează în reforme decisive„, a adăugat el.
Oficialii Comisiei Europene, care au sarcina de a se asigura ca reglementările UE sunt respectate, au declarat că atâta timp cât Italia se achită de promisiunile privind reducerea deficitului şi a datoriei, ajustarea normelor ar fi o idee bună. „Există o mulîime de variante pentru simplificare şi raţionalizare„, a afirmat Olli Rehn, comisar european pentru afaceri economice şi monetare.
Reza Moghadam a mai spus că UE ar trebui să-şi întărească mecanismele pentru respectarea regulilor bugetare. Chiar dacă are posibilitatea de a amenda ţările care încalcă în mod repetat regulile, UE nu a pedepsit nici o ţară. Mai mult, în 2003, când Franţa şi Germania au încălcat regulile bugetare, conflictul s-a finalizat mai degrabă prin modificarea regulilor decât prin pedepsirea celor care au încălcat regulile.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “FMI recomanda Uniunii Europene sa simplifice regulile bugetare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI