Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov

Titus-Corlăţean-si-Elmar-Mammadyarov
Foto: MAE
Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 15 septembrie 2014, consultări cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, care efectuează o vizită oficială în România, în perioada 15-16 septembrie 2014.

Discuţiile dintre cei doi miniştri de externe s-au concentrat asupra perspectivelor de dezvoltare a cooperării româno-azere. Cei doi miniştri au constatat nivelul foarte bun al relaţiilor politice bilaterale, evocând dialogul politic de nivel dintre cele două ţări, și au convenit că sunt necesare în continuare măsuri pentru impulsionarea relațiilor economice și a cooperării sectoriale. Cele două părți au convenit organizarea următoarei sesiuni a Comisiei Economice Mixte în primul semestru al anului 2015. În marja acesteia se intenționează și organizarea unui forum de afaceri.
Şeful diplomaţiei române a exprimat interesul pentru continuarea susţinută a dialogului politic şi pentru dezvoltarea cooperării economice româno-azere la potenţialul relaţiilor politice de parteneriat strategic dintre ţările noastre. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat necesitatea valorificării oportunităţilor de afaceri din cele două ţări, reiterând sprijinul politic pentru dezvoltarea prezenţei investiţionale azere în România.
Cei doi miniștri au subliniat importanţa celor două proiecte de interes regional, în domeniul energiei – interconectorul de gaze lichefiate Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria, şi în domeniul transporturilor – proiectul de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică. În vederea analizării posibilităților de dezvoltare a acestui proiect, cele două părți au stabilit continuarea consultărilor, inclusiv la nivelul unui grup de lucru format din experți.
De asemenea, ministrul român de externe a manifestat susţinere pentru dezvoltarea cooperării Azerbaidjanului cu Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva rolului Azerbaidjanului în asigurarea securităţii energetice europene. În acest sens, România susţine demersurile Azerbaidjanului privind încheierea unui Parteneriat Strategic pentru Modernizare UE – Azerbaidjan. De asemenea, România susţine Azerbaidjanul pentru realizarea reformelor necesare liberalizării vizelor pentru circulaţia cetăţenilor azeri în UE.
În cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române a mai subliniat că Azerbaidjanul rămâne un partener valoros şi credibil al NATO. A accentuat faptul că, în contextul evoluţiilor din criza ruso-ucraineană şi ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie, Alianţa Nord-Atlantică îşi va spori atenţia şi cooperarea cu partenerii estici. Ministrul român de externe a asigurat că România va sprijini, în continuare, substanţierea raporturilor NATO-Azerbaidjan, inclusiv prin activităţile derulate de către misiunea diplomatică a României la Baku în calitate de Ambasadă Punct de Contact NATO.
Ministrul azer de externe a apreciat, la rândul său, nivelul deosebit al relațiilor bilaterale și a exprimat aprecierea pentru susținerea demonstrată de partea română în cadrul NATO și UE. A subliniat importanța pe care Azerbaidjanul o acordă cooperării cu Uniunea Europeană și proiectelor din domeniul energetic. A prezentat o serie de oportunități pentru investiții române în Azerbaidjan, inclusiv în cadrul proiectului coridorului sudic de gaze.
Cei doi miniștri au avut de asemenea o discuție extinsă asupra celor mai importante subiecte de pe agenda internațională. A fost analizată cu precădere situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, ca urmare a evoluțiilor din Ucraina. Partea azeră a subliniat necesitatea ca toate conflictele din această regiune să fie soluționate cu respectarea dreptului internațional, arătând că frontierele recunoscute la nivel internațional nu pot fi modificate prin forță.
În 2012, România şi Republica Azerbaidjan au aniversat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale. În cadrul vizitei oficiale în România (28-29 septembrie 2009) a preşedintelui azer, Ilham Aliev, a fost semnată Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, cu accent pe domeniul energetic. Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale în Azerbaidjan a preşedintelui român (18-19 aprilie 2011).
Din 2009 până în 2014, ambasada României la Baku exercită, pentru a treia oară, consecutiv mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE).

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
4 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Întrevederea ministrului Titus Corlăţean, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI