Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Iohannis: România este angajată în aprofundarea cooperării cu Sfântul Scaun

Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, cu prilejul sesiunii științifice dedicate aniversării a 90 de ani de la semnarea Concordatului România – Vatican și a 80 de ani de la înființarea Colegiului pontifical Pio Romeno, că este bucuros pentru semnalele pozitive pe care Papa Francisc le-a transmis în legătură cu așteptata sa vizită în țara noastră.

„Sunt bucuros să vă adresez salutul meu călduros cu prilejul sesiunii științifice dedicate aniversării a 90 de ani de la semnarea Concordatului România-Vatican și a 80 de ani de la înființarea Colegiului pontifical Pio Romeno”, a arătat șeful statului, în mesajul prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.
Potrivit șefului statului, aceste aniversări capătă amploare într-un context mai larg, având în vedere că s-au marcat de curând 100 de ani de la înființarea Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental.
„Aceste aniversări capătă amploare într-un context mai larg, în care am marcat de curând 100 de ani de la înființarea Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental. Ele sunt jubilee care reprezintă simbolic punctele cardinale ale relației de prietenie și de colaborare dintre România și Sfântul Scaun. Concordatul semnat la 10 mai 1927 între România și Vatican a recunoscut Bisericii catolice de rit latin libertatea religioasă, așa cum aceasta fusese consfințită prin Constituția din 1923 pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici. Este dovada faptului că Marea Unire din 1918 a făcut nu doar o Românie Mare, dar și o Românie mai dreaptă, mai apropiată de lumea și valorile occidentale. Din păcate — începând cu anul 1948 — comunismul a dezlănțuit o prigoană cruntă împotriva credincioșilor catolici, greco-catolici, dar și ortodocși, care a afectat păstori și credincioși, ierarhi și oameni simpli”, a mai arătat șeful statului.
Președintele a subliniat că reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun la scurt timp după Revoluția Română din 1989 are, dincolo de dimensiunea sa diplomatică, o simbolistică particulară.
„Reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun la scurt timp după Revoluția Română din 1989 are, dincolo de dimensiunea sa diplomatică, o simbolistică particulară. Despărțirea de totalitarism a însemnat pentru români și o reapropiere de Dumnezeu. Lupta și sacrificiile pentru libertate și democrație au însemnat și începutul unui curs nou, de dialog între creștinii de diverse culte, o continuă străduință spre o societate a toleranței. Relațiile dintre România și Sfântul Scaun s-au dezvoltat și s-au consolidat continuu, vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București fiind unul dintre acele momente memorabile care marchează generații. România este angajată în aprofundarea cooperării cu Sfântul Scaun. Vedem în această prețioasă relație șansa unei contribuții comune la rezolvarea sfidărilor contemporane. De aceea, sunt bucuros pentru semnalele pozitive pe care Sfântul Părinte Papa Francisc le-a transmis în legătură cu așteptata sa vizită în România. Îi suntem, de asemenea, recunoscători Sanctității Sale pentru grijă sa față de credincioșii români din Italia, cât și pentru atenția acordată studenților Colegiului Pio Romeno”, a spus Iohannis.
„De la întemeierea sa, Colegiul Pontifical Pio Romeno a adunat în jurul său o comunitate academică numeroasă, animată de tradițiile spirituale și culturale ale răsăritului și apusului. Momentul fondator al Colegiului Pio Romeno se leagă de numele unor mari teologi, personalități de anvergură ale neamului românesc care au înțeles importanța acestui Colegiu atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât și pentru cultivarea identității naționale. Îmi face plăcere să repet: Colegiul Pio Romeno este o inimă românească în centrul Romei. Istoria Colegiului, sub semnul memoriei suferinței, dar și al speranței prin credință, este parte integrantă a istoriei națiunii române”, a mai transmis președintele Iohannis.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: România este angajată în aprofundarea cooperării cu Sfântul Scaun”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI