Iohannis: România sprijnă o Curte Internaţională împotriva Terorismului

Klaus Iohannis la ONU
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că „mai mult ca oricând, un sistem internaţional bazat pe reguli – statul de drept la nivel internaţional – este fundamental”, că „implicarea crescută în educaţie, asigurarea prosperităţii cetăţenilor sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilităţii şi crizelor” şi a subliniat ameninţarea reprezentată de conflictele prelungite din regiunea Mării Negre”.

Șeful statului a susţinut că proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea României a îngreunat cooperarea regională şi a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice, motiv pentur care comunitatea internaţională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii şi să abordeze aceste conflicte în mod decisiv.
„Permiteţi-mi să încep prin a transmite condoleanţe poporului mexican.
Permiteți-mi să salut atenția pe care o acordăm în acest an păcii și unei vieți decente pentru toți pe o planetă sustenabilă. Acestea sunt obiective esențiale, care necesită toată determinarea noastră, ca lideri responsabili, pentru a le atinge, mai ales ținând cont de provocările pe care le avem în față.
Într-adevăr, oameni din întreaga lume încă suferă din cauza efectelor brutale ale războiului, sărăciei, inegalității și nedreptății. Tensiunile asupra identității culturale și credinței sunt în creștere chiar și în cadrul societăților în mod tradițional deschise și tolerante. Dezastrele naturale provoacă pagube din ce în ce mai mari de la an la an. Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate”.
El a apreciat că este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluţii viabile pentru actualele provocări la nivel mondial.
„Chiar dacă există anumite percepții conform cărora Națiunile Unite nu au gestionat corespunzător multitudinea și complexitatea noilor crize, este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluții viabile pentru actualele provocări la nivel mondial.
Mai mult ca oricând, un sistem internațional bazat pe reguli – statul de drept la nivel internațional – este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie să aibă la dispoziție instrumentele esențiale pentru a funcționa ca o organizație eficientă, care să reflecte voința membrilor săi și să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob. Totodată, noi, statele membre, trebuie să dăm dovadă de un angajament mai ferm față de Organizație”.
Iohannis a mai spus că „dezvoltarea și susținerea păcii necesită nu doar o reacție rapidă și adecvată la crize, ci și o înțelegere a cauzelor aflate la baza conflictelor și insecurității, care rareori provin dintr-o singură sursă. În același timp, agenda ONU nu se referă doar la conflicte și crize, ci și la dezvoltarea durabilă și promovarea drepturilor omului. Sau altfel spus, la speranța într-o viață decentă pentru toți, singura modalitate de a construi o planetă sigură și sustenabilă”.
El a susţinut că implicarea crescută în educaţie, asigurarea prosperităţii cetăţenilor sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilităţii şi crizelor, indicând drept cale de atingere a acestui obiectiv implementarea Agendei globale pentru Dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea conflictelor şi susţinerea păcii, dar şi referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Klaus Iohannis la ONU1

„Implicarea crescută în educație, asigurarea prosperității cetățenilor noștri sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilității și crizelor. În centrul preocupărilor noastre trebuie să se afle oamenii și acesta ar trebui să rămână scopul nostru principal. Cum putem atinge acest obiectiv?
Trebuie să avansăm cu implementarea ambițioasei Agende globale pentru Dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește prevenirea conflictelor și susținerea păcii, dar și referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
România și-a asumat politicile de dezvoltare necesare, cu un impact real asupra punerii în aplicare a Agendei 2030. Am decis să implicăm în acest demers toți actorii politici, societatea civilă, sectorul privat, precum și comunitatea științifică.
Pentru a împărtăși experiența noastră în coordonarea procesului național de implementare a Agendei 2030, și pentru a ne prezenta progresul, România va prezenta Evaluarea Națională Voluntară în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă din iulie 2018”.
„Nu trebuie să pierdem din vedere rolul stabilizator pe care îl joacă Organizația Națiunilor Unite în stabilirea parametrilor globali ai relațiilor internaționale contemporane. Din acest motiv, efortul nostru de îmbunătățire a eficacității ONU trebuie să rămână ferm.
În definitiv, indiferent de cum va arăta un viitor Consiliu de Securitate reformat, avem nevoie de o Organizație a Națiunilor Unite cu capacități robuste de planificare a politicilor sale, capabilă să proiecteze viziuni pentru pacea și bunăstarea globală dincolo de crizele momentului.
România susține eforturile Secretarului General de creare a unei structuri instituționale integrate, cu scopul de a promova o abordare holistică în ceea ce privește gestionarea crizelor.
De asemenea, pledăm cu fermitate pentru modernizarea și creșterea eficacității operațiunilor de pace.
Susținem demersurile Secretarului General de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorități: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului și a Secretariatului, cu scopul creșterii eficienței ONU”, a mai declarat Iohannis.
De asemenea, Iohannis a afirmat, că România rămâne angajată, alături de Spania, în susţinerea înfiinţării unui Tribunal Internaţional împotriva Terorismului şi a prezentat candidatura ţării noastre la Consiliul de Securitate pentru 2020-2021.
”Ţara mea salută reforma arhitecturii Naţiunilor Unite de combatere a terorismului şi demersurile ONU de a face din contraterorism un element cheie al agendei de prevenire. Cum nicio ţară nu poate combate singură acest flagel, suntem încrezători că nou înfiinţatul Oficiu ONU de Contraterorism va mări eficienţa combaterii terorismului sub toate formele şi manifestările. În această privinţă, România rămâne angajată în iniţiativa comună cu Spania pentru posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.
De asemenea, așteptăm o contribuție crescută a ONU la eforturile globale în domeniul migrației internaționale, inclusiv în abordarea principalelor cauze și surse ale acesteia. În acest sens, sperăm ca Declarația de la New York din 2016 să fie urmată cu consecvență de acțiuni consistente.
Din punctul meu de vedere, este important ca Pactul Global pentru Migrație, pentru care negocierile vor începe în viitorul apropiat, să acopere toate dimensiunile migrației internaționale, atât în beneficiul migranţilor, cât și al comunităților gazdă.
De asemenea, sprijinim consolidarea dimensiunii drepturilor omului în cadrul tuturor sectoarelor relevante ale activității ONU. În acest sens, salut Inițiativa Secretarului General -‘Human Rights up Front’ Initiative, care își propune integrarea politicilor privind drepturile omului în cadrul sistemului ONU,”, a spus Klaus Iohannis în discursul susţinut la New York.
Iohannis s-a referit şi la necesitatea unei colaborări mai strânse a Naţiunilor Unite cu organizaţiile regionale, preşedintele evocând o rezoluţie a ONU în acest sens, adoptată în 2005, la iniţiativa România, când ţara noastră era membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Iohannis şi-a exprimat speranţa că această colaborare ar putea duce la soluţionarea unor crize internaţionale, precum conflictele îngheţate din jurul Mării Negre.
„În același timp, continuăm să fim preocupați de evoluțiile din domeniul securității din regiunea noastră, dar și din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare serioasă. Suntem încă martori ai unor acțiuni întreprinse în detrimentul principiilor și normelor dreptului internațional. Proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională și a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice. De aceea, comunitatea internațională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii și să abordeze aceste conflicte în mod decisiv.
România a atras constant atenția asupra nevoii de întărire a cooperării ONU cu organizațiile regionale și subregionale. Ca atare, în 2005, am susținut o primă Rezoluție în acest sens, din poziția noastră de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, în 2005”, a spus șeful statului.

În încheiere, Klaus Iohannis a prezentat candidatura României pentru un nou mandat în Consiliul de Securitate, în 2020-2021.
”România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate. Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție.
Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicăm și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu”, a conchis Iohannis. (Sursa foto: presidency.ro)

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: România sprijnă o Curte Internaţională împotriva Terorismului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei