Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Legea RCA a fost modificată. Cum puteți plăti cu 50 la sută mai puțin RCA?

Polita RCA
Norma de aplicare a Legii RCA au fost modificate în sensul că sancţiunea „malus” pentru şoferii cu risc ridicat va fi de 180% în loc de 200%, a declarat luni preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea, după negocierile purtate la Parlament cu transportatorii şi asigurătorii.

„Pentru o mai bună gestionare a pieţei de asigurări de răspundere civilă auto, care sunt obligatorii doar pentru asiguraţi, am negociat o creştere a bonus-ului de la 32% la 50%, iar pentru maximul de malus s-a stabilit un nivel de 180%”, a declarat pentru Mediafax, Leonardo Badea. În proiectul de Normă, publicat recent pe site-ul ASF, maximul de malus era prevăzut să fie de 200%.
Legea RCA a intrat în vigoare la 12 iulie, dar încă nu are normele de aplicare, proiectul acestora fiind în dezbatere publică. În urma negocierilor purtate luni, urmează ca noua formă să fie adoptate de către Consiliul ASF şi să intre în aplicare „până cel mai târziu la începutul lunii august”, a precizat Leonardo Badea.
Printre cele mai importante repere pe care acest act normativ le stabilește se numără tariful de referință, o instituție cu noi roluri și responsabilități — BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat și decontarea directă.
Importanța stabilirii unor noi reguli de funcționare a pieței RCA este dată de caracterul obligatoriu al asigurării de răspundere civilă auto, care induce o responsabilitate strictă și nenegociabilă în relația cu consumatorul pentru toți cei care au un rol determinant în acest sistem — asiguratori, brokeri sau service-uri auto.
În sprijinul acestei abordări, Norma privind asigurările auto din România detaliază mecanismele necesare pentru ca principiile prevăzute de legea RCA să își poată dovedi utilitatea.
În această formă, proiectul reflectă rezultatul unui efort comun al tuturor părților interesate din piața asigurărilor RCA — asociații de protecția consumatorilor, societăți de asigurare, transportatori, brokeri și service-uri auto, precum și alte asociații alături de care ASF, pe parcursul celor două sesiuni de dezbateri publice, a urmărit cu precădere clarificarea unor aspecte cum ar fi:
– reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;
– formatul poliței de asigurare;
– reglementarea condițiilor și criteriilor de autorizare și practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;
– criteriile de risc și instrumentele utilizate în calculul tarifului de primă;
– asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat;
– modalitatea de avizare și înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;
– reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor;
– modalitatea de decontare directă;
– reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;
– facilități și penalități aplicabile asiguraților.
După această ultimă dezbatere, înainte de publicarea în Monitorul Oficial al României, Proiectul de Normă privind asigurările auto din România va fi înaintat Consiliului ASF.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Legea RCA a fost modificată. Cum puteți plăti cu 50 la sută mai puțin RCA?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI