Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la Agenţia pentru Energia Nucleară

Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la Agenţia pentru Energia Nucleară (NEA) şi semnarea, astăzi, 7 iunie 2017, a Convenţiei multilaterale pentru implementarea, în cadrul tratatelor fiscale, a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor (BEPS).

„Cele două evenimente, desfăşurate în prezenţa unei delegații române condusă de premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită oficială la Paris, marchează un pas important în procesul de apropiere a României de clubul celor mai avansate economii ale lumii, reunite sub egida OCDE”, se arată într-un comunicat al MAE.
Aderarea la NEA, consfințită printr-un schimb de scrisori, constituie un succes al cooperării extinse pe teme nucleare, desfăşurată pe parcursul a peste 10 ani între România şi agenție, reprezentând, totodată, o confirmare internaţională a solidității programului nuclear românesc, compatibil cu cele mai înalte standarde la nivel global, atestate de calitatea infrastructurii materiale, umane şi de cercetare în domeniu.
Statutul de membru NEA oferă României acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici în materie, precum și oportunitatea de a participa în mod direct, alături de celelalte 31 de state membre, la stabilirea reglementărilor internaţionale într-un domeniu – cel nuclear – de interes strategic.
Pe de altă parte, prin semnarea Convenției BEPS, România se alătură unui număr de peste 60 de state, majoritatea membre OCDE şi G20, în lupta împotriva fenomenului de transfer al profiturilor către paradisuri fiscale. Convenţia facilitează schimbul de date fiscale între statele partenere, precum şi identificarea şi eliminarea din legislaţiile naţionale a lacunelor care permit eludarea de la plata impozitelor pe profit şi transferul profitului în afara ariei de percepţie a taxelor. În baza Convenţiei, transparenţa fiscală din România se va consolida și extinde, cu efecte pozitive în prevenirea erodării bazei impozabile, precum şi în sporirea siguranţei şi echităţii pentru contribuabili.
Cele două momente au avut loc în marja principalului eveniment anual al OCDE – reuniunea ministerială anuală a Consiliului OCDE – pe agenda căreia figurează şi subiectul extinderii organizaţiei. MAE îşi exprimă convingerea că aderarea României la NEA şi la Convenţia BEPS contribuie semnificativ la confirmarea legitimităţii, viabilităţii și consistenței candidaturii României la statutul de membru al OCDE – obiectiv strategic al diplomaţiei româneşti.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ministerul Afacerilor Externe salută aderarea României la Agenţia pentru Energia Nucleară”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI