Ministerul Economiei devine autoritate competentă în materia soluționării alternative a litigiilor transfrontaliere

Consumer-Litigation
Ministerul Economiei devine autoritatea competentă și punct unic de contact cu Comisia Europeană, în materia soluționării alternative a litigiilor dintre consumatori și comercianți.

Guvernul a aprobat ieri o ordonanță de urgență ce modifică Ordonanța Guvernului 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comercianți. Astfel, ca autoritate competentă desemnată, Ministerul Economiei are acum responsabilitatea de a analiza solicitările organismelor care doresc să fie entități de soluționare alternativă a litigiilor, de a supraveghea ca acestea să respecte prevederile legale și de a notifica lista entităților admise, către Comisia Europeană.
OG 38/2015 permite consumatorilor cărora le sunt încălcate drepturile să recupereze eventualele prejudicii sau să obțină despăgubiri printr-o procedură simplă, gratuită și imparțială, fără a recurge la instanța de judecată sau la avocat. Prevederile actului normativ se aplică litigiilor transfrontaliere rezultate din contractele de vânzări sau de prestări servicii, dintre un comerciant cu activități în România și un consumator rezident în UE.
Desemnarea Ministerului Economiei, ca autoritate competentă, prin modificarea OG 38/2015, deblochează astfel accesul consumatorilor la procedurile de soluționare alternativă a litigiilor și evită eventuala declanșare a procedurii de infringement contra României, din cauza netranspunerii Directivei 2013/11/UE.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.erulmag.ro

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ministerul Economiei devine autoritate competentă în materia soluționării alternative a litigiilor transfrontaliere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

Vacanţe pe Litoral

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei