Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ministrul Bogdan Aurescu a co-prezidat a zecea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova

Bogdan Aurescu-a-co-prezidat-a-zecea-reuniune-gaerm
Foto: mae.ro
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 16 martie 2015, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

La reuniune, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
Potrivit comunicatului, la reuniune au fost prezenţi 22 de miniştri ai afacerilor externe sau europene din Statele Membre UE. Au participat, de asemenea, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum şi comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.
Discuţiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de către autorităţile de la Chişinău. În acest cadru, a fost evidenţiată complexitatea momentului actual, inclusiv sub raportul evoluţiilor regionale, care solicită Chişinăului un efort riguros, coerent şi consecvent pentru îndeplinirea obiectivelor europene„, precizează. Participanţii la reuniune au transmis un mesaj solid, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.
Totodată, în cursul reuniunii au fost exprimate aşteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susținut, de către autoritățile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie – reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aceste reforme sunt esențiale pentru ca asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană să producă efecte concrete, vizibile, pentru toţi cetăţenii statului vecin.
În perioada următoare, efortul principal va trebui să fie cel al implementării Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceasta este de fapt condiția de bază ca Republica Moldova, cetățenii ei, să poată simți din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeană. Așteptăm un efort consecvent al Chișinăului în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi întăririi instituţiilor statului de drept. De partea noastră, avem toată determinarea politică să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat în cursul reuniunii ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul român s-a referit la perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean, inclusiv în contextul apropierii Republicii Moldova de UE.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană.
Convocarea reuniunii de astăzi a fost făcută de miniștrii Bogdan Aurescu și Laurent Fabius, scrisoarea de convocare fiind semnată în cadrul vizitei la Paris a ministrului român de externe din 23 februarie.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ministrul Bogdan Aurescu a co-prezidat a zecea reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI