Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Năstase: Suntem pregătiți să anticipăm situația din Franța după viitoarele alegeri parlamentare?

Adrian Nastase
Adrian Năstase a făcut o analiză a ultimei confruntări televizate dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Fostul premier a analizat unde a punctat noul președinte al Franței, iar odată cu aflarea rezultatelor se întreabă dacă România are pregătită strategia stabilirii contactelor cu noul șef de la Elysee.

„În dezbaterea finală cu Marine Le Pen, Emmanuel Macron a avut o foarte buna disciplină a mesajului. El a repetat ceea ce a considerat a fi elementele esentiale ale pozitiilor sale referitoare la principalele probleme economice si sociale in dezbatere in opinia publică franceză. In esentă, el a mers pe valul nemultumirii populare in legatura cu principalele partide politice si se declară nici de stanga, nici de dreapta, considerand ca in prezent marile probleme sunt raportarea la muncă, noile inegalităti, raportarea la Europa si la lume, protectia libertatilor individuale si a unei societati deschise intr-o lume a riscurilor. Există, spune el, o „oboseală democratică” iar partidele nu mai au nicio legatură cu realitatea. Clasa politică si cea mediatică formează „un popor de somnambuli” care nu intelege ce se intampla in lume. Se discută „despre aceleasi subiecte, sunt formulate aceleasi propuneri”. Alături de somnambuli, există si cinicii. De aceea, consideră Macron, „adevaratul clivaj este astăzi intre conservatorii paseisti care propun francezilor sa revină la o ordine depăsită si progresistii reformatori care cred că destinul francez este acela de a imbratisa modernitatea”. De aceea, spune el, trebuie sa facem astfel incat Franta sa intre in secolul 21.
Pentru el, conceptul esential este Statul. „Istoria noastra a facut din noi copiii Statului si nu ai Dreptului, ca in Statele Unite sau ai comertului maritim, ca in Anglia. Este o mostenire frumoasa dar periculoasa in acelasi timp”. Interesant! Nu este momentul acum sa comentez dar această afirmatie ar merita să fie discutată si la noi.
Pe de altă parte, afirma Macron, civilizatia in care intram este aceea a unei societati ale carei contururi nu mai sunt reprezentate de o singura tara, ci de intreaga lume. Astfel „himera” inchiderii frontierelor nu mai poate fi o solutie. De asemenea, mi se pare interesanta afirmatia după care simpla crestere economica nu mai poate asigura destinul colectiv.
Năstase, președinte al Fundației Europene Titulescu, a afirmat, în contextul rezultatului alegerilor din Franța, că diplomația noastră va avea un rol foarte dificil, cu atât mai mult cu cât aniversarea centenarului Marii Uniri va determina unele tensiuni în regiune, iar Grupul Vișegrad va avea propria abordare în chestiunile europene.
„Exit-polul anunță victoria lui Macron El va fi noul președinte al Franței. Avem pregătită strategia stabilirii contactelor cu el? Suntem pregătiți să anticipăm situația din Franța după viitoarele alegeri parlamentare?”, spune Năstase într-o postare pe blogul personal.
Potrivit acestuia, în dezbaterea finală cu Marine Le Pen, Emmanuel Macron a avut o foarte bună disciplină a mesajului.
„El a repetat ceea ce a considerat a fi elementele esențiale ale pozițiilor sale referitoare la principalele probleme economice și sociale în dezbatere în opinia publică franceză. În esență, el a mers pe valul nemulțumirii populare în legătură cu principalele partide politice și se declară nici de stânga, nici de dreapta, considerând că în prezent marile probleme sunt raportarea la muncă, noile inegalități, raportarea la Europa și la lume, protecția libertăților individuale și a unei societăți deschise într-o lume a riscurilor. Există, spune el, o ‘oboseală democratică’, iar partidele nu mai au nicio legătură cu realitatea”, a arătat Năstase.
El a comentat în context cartea lui Emmanuel Macron — „Revolution. C’est notre combat pour la France”, publicată la sfârșitul anului trecut.
„Penultimul capitol se intitulează ‘Refondarea Europei’ și este cel care ne interesează cel mai mult. Posibila poziție a Franței în ceea ce privește proiectele de reformare a Uniunii Europene. După o reamintire a momentelor de criza din ceea ce el numeste ‘un deceniu pierdut’, Macron propune, de fapt, propriul lui proiect, pe care l-aș numi ‘Uniunea Europeană în slujba Franței’. El se pronunță pentru o formulă care să concilieze solidaritatea cu responsabilitatea. Ce ar însemna asta? ‘Noi ar trebui să realizăm reforme la nivelul statelor dar, în același timp, este indispensabil ca unele (câteva) state membre ale zonei euro să meargă mai departe. Într-un interval de zece ani, ele ar trebui sa creeze o convergență fiscală, socială și energetică. Ar trebui ca o astfel de decizie să fie luată în următorii doi ani’. (…) Dacă pentru spațiul național, el propune, în continuare, ‘liberte, egalite, fraternite’, în afară el propune mai puțină egalitate între statele membre, un fel de Sfânta Alianță în Europa, de data aceasta cu Germania, Italia și, eventual, Spania. Sigur, abordarea lui Marine Le Pen este în afara timpului și este periculoasă dar nici pozițiile lui Macron nu sunt foarte încurajatoare. De aceea, diplomația noastră va avea un rol foarte dificil, cu atât mai mult cu cat aniversarea centenarului Marii Uniri va determina unele tensiuni în zona noastră iar Grupul Vișegrad va avea propria abordare în chestiunile europene”, a subliniat președintele FET.
Interesante și comentariile sale de politică externă. „Trebuie să refondăm relația noastră cu Rusia. Noi nu trebuie să urmăm orbește nici linia americană, indiferent de ce va deveni ea în urma alegerii lui Donald Trump… nici o linie de coniventa cu un regim criticabil, opțiune favorizată de de o parte a dreptei franceze.” Mai afirma Macron, „cu Rusia, noi împărțim un continent, o istorie, o literatură…În același timp, viziunea rusă nu corespunde în întregime viziunii noastre…Dar am comite o eroare tăind punțile cu această putere din EUROPA ORIENTALĂ (subl. mea) în loc să stabilim o relație pe termen lung”, a mai scris Adrian Năstase pe blogul său, acolo unde puteți citi articolul complet.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Năstase: Suntem pregătiți să anticipăm situația din Franța după viitoarele alegeri parlamentare?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI