Nava Școală Mircea a plecat din Corsica luând cap-compas portul Vigo din Spania

Bricul a plecat din portul Constanța, în urmă cu două săptămâni. Prima escală pe care a făcut-o a fost în Insula Corsica, în perioada 1-4 iunie. Astăzi nava a plecat din Corsica, luând cap-compas portul VIGO, din Spania.

Din portul Ajaccio, căpitan-comandorul Mihai Egorov a transmis următoarea corespondenţă:
„31 mai 2017, Strâmtoarea Bonifaccio. Cap compas Ajaccio! Lacrimi, strângeri în brațe, emoții, sărutări întrerupte de comenzi militare, toate parcă și-au dat întâlnire marți, 23 martie, în Portul Militar Constanța la ceremonia de plecare a Navei Școală Mircea într-un nou marș de instrucție și reprezentare.
140 de oameni, incluzându-i aici pe cei doi cadeți bulgari care s-au îmbarcat în preziua plecării, cu visele și speranțele lor au plecat într-un nou marș al NS Mircea. Fiecare marș al legendarului velier românesc este unic prin rută, participanți, experiențe și amintiri. Ar trebui să menționăm doar primul marș executat în 1939, la mai puțin de două luni de la intrarea navei în serviciul Marinei Militare; traversadele Oceanului Atlantic din anii 1976, 2004 și 2009; marșul din 2013 care a reprezentat reîntoarcerea marinarilor români pe Sfântul Munte Athos după 80 de ani de absență sau chiar la marșul din anul 2014 când NS Mircea a participat la Regata Mării Negre, prima competiție nautică organizată de Sail Training International în Marea Neagră. În acest an, dincolo de festivalurile nautice la care va participa NS Mircea, marșul este unul special deoarece la bord se vor instrui 110 cadeți germani; datorită faptului că velierul Gorch Fock II, aparținând Marinei Militare Germane se află în reparații, NS Mircea a fost ales pentru instruirea acestor cadeți și este o mândrie pentru Forțele Navale Române.
Până să înceapă această premieră la bordul navei, vor trece puțin peste două luni timp în care velierul românesc va acosta în 7 porturi din 5 țări.
Pentru cei care n-au fost pe Mircea, cred că viața la bordul unui velier este simplă și aduce cu perioada romantică a navigației; dar realitatea este diferită. Mircea este frumos văzut din afară și greu, văzut de pe navă. Iar prima săptămână din marș, la bordul NS Mircea, a fost una dificilă pentru studenți, elevi dar deopotrivă pentru instructori și membri ai echipajului.
Cunoașterea navei, dormitul în hamac, primele urcări în arboradă, trecerea prin strâmtorile Bosfor, Dardanele, Messina și Bonifaccio, desfășurarea pe vergi, determinarea punctului navei cu ajutorul sextantului, traiul în comun în cazărmile navei și numeroasele servicii, au umplut timpul cadeților aflați la bord. Și, așa cum recunosc fiecare dintre ei, de la deșteptare, urmată de înviorarea care constă în urcatul în arboradă și până la stingere, puține sunt momentele în care elevii și studenții au timp liber. Un timp liber în care în multe zile, sateliții s-au vorbit parcă să ocolească ruta aleasă de Mircea și astfel cu toții trebuie să învețe și să învățăm să comunicăm și să ne ascultăm unii pe ceilalți la bord.
Deja velele au fost învergate și se așteaptă vântul potrivnic între Ajaccio și Vigo (primele două porturi din acest marș) pentru ca NS Mircea să navige pentru prima dată în acest marș ajutându-se de forța vântului.
La bordul NS Mircea se fac ultimele pregătiri — bricuirea punții, lustruirea alămurilor — pentru primul port de escală al navei, Ajaccio, din Insula Corsica. Un port de escală în premieră pentru NS Mircea, care își va duce cadeții prin locurile copilăriei lui Napoleon Bonaparte. Şi cum la bordul navei, este ambarcat locotenentul Nicolae Aurel Napoleon, escala din Ajaccio va aduce în premieră …un Napoleon orașul nașterii lui Napoleon Bonaparte”, a transmis într-un comunicat al al Statului Major al Forţelor Navale, căpitan-comandorul Mihai Egorov.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Nava Școală Mircea a plecat din Corsica luând cap-compas portul Vigo din Spania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei