Peste 230 milioane de euro obtinuti in ultimii cinci ani din finantari europene, returnati la UE

bani-europeni

Peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiţi în ultimii cinci ani în cadrul unor proiecte europene au fost returnaţi la UE ca urmare a unor corecţii financiare, relevă un studiu al Institutului pentru Politici Publice.
Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), datele au fost colectate în baza unor solicitări de informaţii de interes public transmise către 41 de consilii judeţene, 45 de primării ale municipiilor reşedinţă de judeţ, inclusiv Primaria Capitalei şi toate primăriile de sector, şapte autorităţi de management, Autoritatea pentru Audit, Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Direcţia Naţională Anticorupţie şi 15 Parchete de pe lângă Curţile de Apel.
În perioada 2011 – 2014, suma totală aproximativă a corecţiilor financiare aplicate în proiectele cu finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de Coeziune este de 1.039.310.000 de lei, adică aproximativ 230 de milioane de euro, informează Mediafax.
Numărul total de contracte de finanţare a fost de 17.034, iar numărul total de note de constatare a corecţiilor emise în proiectele cu finanţare din fonduri structurale ajunge la 2.977.
În acelaşi timp, potrivit studiului IPP, au fost soluţionate pe cale administrativă 495 de note de constatare, înregistrate 532 de suspiciuni de fraudă şi au existat 188 de sesizări către organele de anchetă.
Cea mai crescută incidenţă de corecţii financiare raportat la numărul de contracte semnate a fost la Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – 76%, urmat, în ordine, de Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA) – 49%, Programul Operaţional Regional (POR) – 29%, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 16%, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) – 5% şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) – 2 %.
Cea mai crescută incidenţă de suspiciune la fraudă s-a înregistrat în cazul proiectelor POS Mediu – 9% şi PODCA – 9%, urmate de POSDRU – 5%, POR – 2%, POSCCE – 2% şi POAT – 1%.
Cela mai multe sesizări către organele de cercetare penală au fost făcute în legătură cu proiectele POSDRU – 65%, POR – 37%, POS Mediu – 34% şi PODCA – 33%.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Peste 230 milioane de euro obtinuti in ultimii cinci ani din finantari europene, returnati la UE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI