Președintele Iohannis a decorat-o pe scriitoarea Ileana Vulpescu şi clubul PEN România

Iohannis a decorat-o pe Ileana Vulpescu
Președintele Klaus Iohannis i-a conferit joi scriitoarei Ileana Vulpescu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. În cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Cotroceni, șeful statului a decorat PEN Club România cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria A – „Literatură”.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o, joi, pe scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu, pentriu „grija pentru cuvântul scris” şi pentru „literatura valoroasă”, dar şi PEN Club România, afirmând că este o „mândrie” pentru România că instituţia activează şi în ţara noastră.
„Europa unității noastre în diversitate este astăzi pusă la încercare. În fața naționalismelor, a populismului, a extremismului și a urii, cultura reprezintă atât șansa păstrării identității noastre, cât și puntea către o Europă reunită”, a declarat Klaus Iohannis, în acest context.

Iohannis a decorat-o pe Ileana Vulpescu1

El a menționat că Ileana Vulpescu a devenit cunoscută în cultura română printr-o rodnică și îndelungată carieră de filolog, prozatoare, romancieră și traducătoare.
„Ne aducem aminte cum, într-o perioadă marcată de propagandă și cenzură, romanele dumneavoastră ne ofereau, vă citez, „farmecul netulburat al cărții”, îndemnându-ne să ne recunoaștem în personaje veridice, să ne regăsim în trăiri autentice. Grija pentru cuvântul scris, pentru literatura valoroasă, pentru nivelul de excelență al limbii literare, pentru libertatea expresiei, pentru o artă fără compromisuri, iată principii care v-au ghidat ca om și scriitor. Principii pe care noi generații de scriitori le-au văzut întâi în operă dumneavoastră. (…) Vă doresc să aveți puterea de a continua să scrieți și să exprimați, ca și până acum, adevărul despre oameni și, mai ales, despre umanitatea care ne leagă!”, a afirmat șeful statului, la ceremonia de la Cotroceni.

Ceremonie de decorare
La decorarea PEN Club România, președintele Iohannis a subliniat că distincția reprezintă o apreciere a eforturilor pe care le depun scriitorii în apărarea unor drepturi fundamentale ale omului și valori esențiale ale democrației și statului de drept.

Ceremonie de decorare1
„Sunteți angajați într-o rețea internațională care militează pentru libertatea de expresie, bună înțelegere și respectul reciproc dintre națiuni, precum și împotriva urii, intoleranței și rasismului. Este o mândrie pentru țara noastră faptul că PEN Club România s-a înființat în 1922, la foarte scurt timp de la fondarea organizației internaționale PEN Club. Acest lucru dovedește că scriitorii României Marii Uniri au fost promotori ai valorilor care au creat, acum 67 de ani, Europa Unită”, a afirmat Iohannis.
El a subliniat că activitatea PEN Club România demonstrează că este „necesar să ne asumăm mai mult decât statutul de spectatori în lumea contemporană”. „Prevalența drepturilor fundamentale ale omului și angajamentul pentru un stat de drept trebuie reafirmate în permanență și reîncărcate în plurivalența sensurilor lor: politice, sociale și culturale”, a completat Iohannis.

Iohannis a decorat-o pe Ileana Vulpescu2Scriitoarea Ileana Vulpescu a mărturisit că este o onoare să primească distincția, pe care, la vârsta sa, nu o mai aștepta. „Sunt foarte onorată de distincția pe care am primit-o astăzi, pe care, să spun drept, la 85 de ani nu o mai așteptam. (…) La vârsta mea am văzut că sunt două principii care contează foarte mult în viață, este o vorbă țărănească — „mai pune române, mai lasă jupâne” — și un filosof din Roma antică ne spunea: „Vrei să fii liber, nu ține seama nici de injurii, nici de laude”. Aceste două principii mi-au călăuzit viața”, a declarat Ileana Vulpescu. Scriitoarea i-a urat șefului statului să rămână „un nume luminos” în istoria românilor.
De asemenea, Iohannis a acordat distincția PEN Club România în semn de „înaltă apreciere pentru contribuția avută la promovarea literaturii române în lume, pentru implicarea în viața culturală și civică a societății românești, fiind un reper în protejarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare”.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

Un comentariu la “Președintele Iohannis a decorat-o pe scriitoarea Ileana Vulpescu şi clubul PEN România”

  1. carmen178 spune:

    Era momentul ca palatul Cotroceni sa inaugureze o astfel de ceremonie de recunoastere si apreciere a unor personaje din lumea culturala romaneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei