Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Primirea de către ministrul Titus Corlăţean a ambasadorului R. Albania Sami Shiba, în vizită de rămas bun

Ministrul-Titus-Corlăţean-ambasadorul-Sami-Shiba
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 18 septembrie 2014, în vizită de rămas bun, pe ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti, Sami Shiba, cu prilejul încheierii misiunii sale în România.

Întrevederea a prilejuit examinarea stadiului şi perspectivelor de dezvoltare a relaţiilor bilaterale. A fost evocat dialogul politic intensificat, materializat prin două vizite la Tirana ale şefului diplomaţiei române, precum şi de vizita Premierului României la Tirana, care au facilitat, printre alte obiective, şi identificarea unor repere pentru continuarea eforturilor în sensul creşterii schimburilor comerciale.
Ministrul român a felicitat partea albaneză pentru obţinerea statutului de candidat la UE şi a exprimat convingerea că Tirana va intensifica eforturile în parcursul european al R. Albania, respectiv continuarea implementării reformelor într-un mod susţinut, pentru a permite atingerea criteriilor de aderare. În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est în perioada iunie 2013-iunie 2014, mandat preluat de Albania pentru perioada 2014-2015, ministrul Titus Corlăţean a subliniat relevanţa politică deosebită a cooperării regionale şi a exprimat satisfacţia pentru mandatul conferit de statele participante PiE române, de a susţine în Consiliul European acordarea statutului de candidat la UE pentru Albania.
Ambele părţi au evocat relaţiile tradiţionale şi istorice de prietenie între cele două popoare, fiind menţionat centenarul relaţiilor bilaterale româno-albaneze (15 decembrie 2013). Totodată, având în vedere că cele două comunităţi, respectiv de aromâni din R. Albania şi de albanezi din România constituie punţi de legătură între cele două state şi stau la baza relaţiilor existente de prietenie româno-albaneze, partea română a menţionat aşteptările sale privind progresele pe care Albania le va înregistra în domeniu. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat şi speranţa că se vor înregistra curând rezultate concrete privind procesul de compensare a Casei Iorga din Saranda, ca parte a moştenirii culturale comune a celor două state.
Ambasadorul R. Albania în România, E.S. Sami Shiba a exprimat mulţumiri pentru sprijinul constant acordat de ţara noastră pentru parcursul european al ţării sale, cât şi pentru rolul jucat în momente importante din istoria Albaniei. De asemenea, ambasadorul albanez a accentuat interesul R. Albania pentru consolidarea cooperării bilaterale multisectoriale, cu accent pe domeniul economic, şi a menţionat deschiderea părţii albaneze pentru abordarea problemelor de pe agenda bilaterală.
Decizia privind independenţa Albaniei a fost luată la Bucureşti, la hotelul „Continental”, la 5 noiembrie 1912, locul în care s-a organizat Marea Adunare a coloniilor albaneze din România. România este primul stat care a recunoscut independenţa Albaniei în 1912 şi a avut, în deceniile care au premers acest eveniment, un interes constant faţă de Albania.
Istoricul român Nicolae Iorga a descoperit în arhive italiene un înscris din secolul XV, considerat primul text scris în limba albaneză. Cercetările lui Iorga privind identitatea albaneză au constituit elemente de sprijin ale delegaţiei albaneze la Conferinţa de la Londra din 1913 privind independenţa Albaniei.
Regentul Albaniei, numit în 1913, a fost nepotul Reginei Elisabeta a României.
În a doua parte a secolului XX ambele state au trecut prin momente la fel de dificile. După căderea comunismului, România a furnizat asistenţă Albaniei prin livrări de curent electric şi prin participarea la misiunea internaţională Alba desfăşurată după tulburările sociale din 1997.
R. Albania a primit invitaţia de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice la Summit-ul NATO de la Bucureşti, aprilie 2008.
La reuniunea Miniştrilor de externe SEECP, Bucureşti, 20 iunie 2014, Preşedinţia română în exerciţiu a SEECP a obţinut susţinerea tuturor statelor participante pentru acordarea de către Consiliul European a statutului de candidat la UE pentru Albania.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Primirea de către ministrul Titus Corlăţean a ambasadorului R. Albania Sami Shiba, în vizită de rămas bun”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI