Retailerul francez Auchan cumpără 12 centre comerciale cu 280 de milioane de euro
După achiziţia operaţiunilor Real, francezii preiau acum spaţiile în care funcţionează hipermarketurile şi galeriile comerciale.
Grupul francez Auchan, controlat de familia Mulliez din Franţa, a cărei avere este estimată la peste 20 mld. euro, a ajuns la un acord pentru preluarea unui portofoliu imobiliar format din 12 hipermarketuri şi galerii comerciale situate în Bucureşti (două), Timişoara (două) şi în alte opt oraşe din ţară, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 280 mil. euro, potrivit informaţiilor ZF. Suprafaţa cumulată a acestor proprietăţi imobiliare este de aproximativ 200.000 mp, vânzările anuale realizate de hipermarketurile Auchan şi ceilalţi chiriaşi din aceste spaţii sunt estimate la 400-500 mil. euro, iar încasările anuale din chirii sunt de circa 30 mil. euro.
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii semnate anul acesta pe piaţa locală şi continuă pariul făcut de Auchan pe România, în condiţiile în care nemţii de la Real sunt pe punct de plecare, Praktiker s-a predat omului de afaceri turc Omer Susli, magazinele Bricostore au fost vândute britanicilor de la Kingfisher şi mai sunt şi alte reţele comerciale ai căror acţionari vor să vândă.
Francezii de la Auchan, care anul trecut au cumpărat de la grupul german Metro 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din România, au decis acum să cumpere şi galeriile comerciale în care 12 dintre aceste magazine îşi desfăşoară activitatea pentru a scăpa de „povara“ unor chirii negociate şi semnate pe termen lung în perioada de boom a economiei locale. Aceste proiecte au fost dezvoltate prin intermediul unor firme din Cipru în spatele cărora se află mai mulţi oameni de afaceri care aveau terenuri la marginea celor mai importante oraşe din România.
Un proiect de acest gen costă între 20 şi 25 de milioane de euro, în funcţie de dimensiune, amplasament şi puterea de cumpărare a oraşelor respective. Proiectele comerciale care fac obiectul tranzacţiei se află în Bucureşti (Pallady şi Berceni), Timişoara (sud şi nord), Satu Mare, Oradea, Baia Mare, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Constanţa şi Galaţi.
Echipa Auchan implicată în această tranzacţie este formată din Patrick Espasa (preşedinte Auchan Italia şi România) şi Leo Rădulescu.
Francezii de la Auchan vor achita integral cele 280 de milioane de euro agreate ca preţ al tranzacţiei, urmând astfel să fie stinse treptat şi creditele contractate de la Piraeus Bank, Erste şi Volksbank pentru dezvoltarea reţelei de 12 centre comerciale. Potrivit datelor ZF, după rambursarea tuturor creditelor şi stingerea obligaţiilor, acţionarii centrelor comerciale care în ultimii ani au funcţionat sub brandul Arcade îşi vor împărţi între 60 şi 100 de milioane de euro.
La momentul tranzacţiei cu Auchan, Real avea în proprietate doar patru din cele 20 de magazine, şi anume cele din Târgu-Mureş, Craiova, Braşov şi Bucureşti Vitan, în timp ce alte patru unităţi, situate în Deva, Sibiu, Bacău şi Bucureşti Cotroceni sunt deţinute de alţi investitori imobiliari.
Prin această achiziţie, Auchan s-a descotorosit de costuri anuale cu chiriile estimate de ZF la 15-20 de milioane de euro şi va încasa câteva milioane de euro pe an din închirierea galeriilor comerciale către retailerii prezenţi cu magazine în aceste centre comerciale. O serie de spaţii comerciale de mari dimensiuni (box-uri) construite independent în cadrul acestor parcuri comerciale şi închiriate unor retaileri ca OBI, Praktiker sau Jumbo nu fac obiectul acestei tranzacţii şi vor rămâne în portofoliul grupului de dezvoltatori.
Totodată, nici clădirea de birouri de pe bulevardul Pallady în care se află sediile grupurilor Metro şi Auchan nu face parte din tranzacţie, în condiţiile în care francezii îşi vor muta angajaţii în birourile pe care le construiesc deasupra centrului comercial din Drumul Taberei.
Auchan are în România o reţea cu 31 de magazine şi vânzări de peste un miliard de euro în 2013, iar francezii mai dezvoltă în prezent două centre comerciale pe terenurile fostelor platforme industriale Tricodava din Bucureşti şi Tractorul din Braşov.Pe de altă parte, familia Mulliez mai controlează în România şi reţeaua de magazine cu articole sportive Decathlon, cu afaceri de 53 de milioane de euro în 2013, şi magazinul de bricolaj Leroy Merlin din Chitila, cu afaceri de 24,5 milioane de euro anul trecut.
User Review
( votes)Mai multe știri despre: 12 centre280 de milioaneauchancomercialecumpărăeurofrancezgrup francezretailerulspaţii
- Anterioara Proiecte de investiţii de peste 250 milioane de lei finanţate în cadrul POS CCE
- Urmatoarea Piaţa imobiliară în ultimele 6 luni: Care este singurul oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut
0 comentarii la “Retailerul francez Auchan cumpără 12 centre comerciale cu 280 de milioane de euro”