România aplică în școli politici alimentare privind reducerea obezității

reducerea obezității

România se află printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene care au în vigoare norme privind aplicarea de politici alimentare de prevenire a obezității infantile, impunând restricții la comercializarea produselor alimentare nesănătoase în instituțiile de învățământ, arată un raport publicat miercuri de Comisia Europeană.
Ca parte a eforturilor de reducere a obezității infantile, serviciul științific intern al Comisiei, Centrul Comun de Cercetare (JRC), a publicat primul raport cuprinzător referitor la politicile privind alimentația în școli în Europa.
Potrivit studiului, țările europene recunosc contribuția importantă a alimentației în școli la sănătatea, dezvoltarea și performanțele școlare ale copiilor.
Toate țările cuprinse în studiu (cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția) au orientări privind alimentația în școli, deși acestea variază considerabil. Măsurile naționale care vizează promovarea dietelor sănătoase în școli variază de la orientări facultative privind dimensiunile porțiilor, de exemplu, la interdicții totale, inclusiv în ceea ce privește comercializarea, a distribuitoarelor automate și a băuturilor îndulcite cu zahăr.
Conform raportului, peste 90% dintre politicile studiate conțin standarde cu privire la alimente, menite a asigura meniuri echilibrate. Acestea sunt urmate de orientări privind dimensiunea porțiilor (76%) și de standarde bazate pe substanțele nutritive pentru prânz (65%).
Sunt foarte des întâlnite restricțiile sau recomandările legate de disponibilitatea băuturilor (65-82%), majoritatea sprijinind accesul (gratuit) la apă potabilă proaspătă și limitând sau interzicând în mod specific băuturile răcoritoare (îndulcite cu zahăr).
Îmbunătățirea nutriției copiilor, învățarea unui regim alimentar și a unor obiceiuri de viață sănătoase, precum și reducerea sau prevenirea obezității infantile sunt obiectivele principale generale împărtășite de majoritatea țărilor.
Dulciurile și gustările aromatizate sunt restricționate în majoritatea politicilor, care variază de la permiterea ocazională a acestor gustări la interdicții complete.
Măsurarea rezultatelor politicii privind alimentația în școli este impusă sau recomandată în 59% dintre politici. Furnizarea de alimente în școli și procentajul copiilor care mănâncă la școală sunt rezultatele cel mai des întâlnite între cele care trebuie măsurate.
Aportul de energie și aportul de grăsimi sunt cei mai comuni parametri incluși în standardele pentru prânz bazate pe energie/substanțe nutritive (utilizați în 65% și, respectiv, în 56% din totalul politicilor).
Oferta distribuitoarelor automate este restricționată în aproximativ jumătate dintre țările studiate.
Limitarea comercializării alimentelor nesănătoase constituie, de asemenea, o practică obișnuită.
Aproape o treime dintre copiii europeni sunt supraponderali sau obezi și, prin urmare, riscă să contracteze boli care pot fi prevenite, inclusiv diabetul de tip 2. Școlile sunt parteneri importanți în eforturile noastre de a încuraja copiii să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, astfel încât să crească sănătoși, să aibă rezultate școlare bune și să-și dezvolte pe deplin potențialul. Așadar, prima evaluare a politicilor privind alimentația în școli este o contribuție importantă la lupta noastră împotriva obezității„, a declarat comisarul pentru sănătate, Tonio Borg.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “România aplică în școli politici alimentare privind reducerea obezității”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Inchiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI