Toader: Procurorii șefi să fie numiți fără acordul președintelui, la propunerea ministrului Justiției

Tudorel Toader1
Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

Modificările la legile justiţiei vizează în principal trei texte de lege: Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea privind organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul general, adjunctul acestuia şi şeful DNA vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani. Totodată, şeful instanţei supreme va fi numit la propunerea preşedintelui.

Propunerile semnificative anunţate de către ministrul Justiţiei –  majorarea vechimii pentru promovare: 7 ani vechime efectivă pentru promovarea la tribunal pentru judecători şi 7 ani vechime efectivă pentru procuror şi 8 ani pentru a promova în funcţia de procuror DNA sau DIICOT.

Pentru promovarea la Curtea de Apel, ministrul propune o vechime de 10 ani şi tot 10 ani pentru un procuror pentru a promova la funcţia de procuror de pe lângă Curtea de Apel. Pentru a promova judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunerea este de 18 ani vechime efectivă şi cel puţin 3 ani de activitate la Curtea de Apel.

 Printre modificările la legile justiţiei aşteptate de la ministrul Tudorel Toader se număra şi măsura supravegherii electronice, aşa-zisă brăţara electronică pentru inculpaţii aflaţi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Nu vorbim astăzi nici despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu, ci doar despe cele trei legi ale Justiţiei. Intamplător, astazi se implinesc sase luni de cand sunt ministru, eu nu mi-am propus să fac un bilanţ. Vom, trimite proiectul la Guvern, eu sper ca il va aproba, apoi la Parlament. Legile Justiţiei să fie modificate în Parlament, nu prin Ordonanţă de Urgenţă„, a spus Toader.

Acesta a spus că dintre modificări este şi următoarea: confiscarea extinsă să fie doar pentru fapte penale: „Confiscarea extinsă este instituţuie de drept penal, nu  pentru orice comportament ilicit„.Pe de altă parte, cea mai importantă modificarea este cea prin care preşedintele ţării este scos din schemă la numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetul General. Concret, Toader propune ca şefii acestor instituţii să fie numiţi de secţia de procurori ai CSM, la propunerea ministrului Justiției.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

Un comentariu la “Toader: Procurorii șefi să fie numiți fără acordul președintelui, la propunerea ministrului Justiției”

  1. Valeriu Durac spune:

    Cred că așa este corect, n-are ce căuta președintele,om politic în problemele justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei