Traditii si superstitii de Rusalii! Ce e foarte important sa nu faci in aceasta zi

Rusalii traditii si obiceiuri
Rusaliile sau Cincizecimea, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Înăltarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creştinism 3.000 de oameni.

De Rusalii se leagă mai multe superstiţii şi oamenii păstrează încă unele tradiţii: îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează Jocul Căluşarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.
Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, sărbătoare creştină care mai este cunoscută în popor ca Rusalii sau Duminica Mare.
Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Apoi, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.
Când s-au împlinit cincizeci de zile de la Înălţare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, iar mulţimea a crezut că sunt beţi. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulţimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.
În noaptea de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece pot să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor).
De asemenea, nu este bine ca noaptea să te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munţi şi pe malul apelor, pentru că există şanse mari să surprinzi dansul Ielelor.
Nu te urca în pomi, nu te duce în locuri înalte şi nu călători departe de casă. Superstiţiile spun că cei care fac acest lucru ar trebui să poarte pelin la brâu sau în sân, pentru a se proteja de mânia Ielelor.
Nu te certa cu nimeni, pentru că poţi atrage atenţia Ielelor asupra ta, ceea ce îţi va provoca necaz.
De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.
Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine să înoţi sau să te speli.
Alte superstiţii şi obiceiuri de Rusalii spun că nu este bine să munceşti în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respecta şi nu sărbătoresc această ocazie.
Tradiții și obiceiuri:
– Oamenii îşi împodobesc case şi gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar;
– Tot de Rusalii în unele regiuni se dansează Jocul Calușarilor. Dansul călușarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative;
– Se spune că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii, este jocul calusarilor;
– E un moment în care crestiinii sfinţesc ramuri de tei, şoc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare;
– Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfinţesc la Biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane;
– Tinerii şi tinerele ce urmează să se casatoareasca împletesc coroniţe din spice de grâu şi flori de câmp pe care le poartă în ziua cununiei;
– Spiritele rele se alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei;
– În gospodarii se prepară unsori cu care se vor unge ungerele vacilor pentru a spori laptele;
– Tot acum femeile fac descântece împotriva Ielelor;
– Se ung uşile cu usturoi pentru că aşa casa va fi păzită de rele şi ghinion tot restul anului.
Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo.
Sărbătoarea de Rusalii este zi lucrătoare în ţări cu tradiţie catolică: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun şi chiar în Bulgaria şi Rusia, tari cu tradiţie ortodoxă.
În România, începând cu anul 2008, prima şi a doua zi de Rusalii sunt declarate zile libere.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Traditii si superstitii de Rusalii! Ce e foarte important sa nu faci in aceasta zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei