Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank

Ungurii preia Millennium Bank

OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar un­gar, este la un pas să finalizeze negocierile cu portughezii de la Millennium pentru preluarea băncii din România, ceea ce i-ar permite să câştige patru poziţii în topul local şi să ajungă la o cotă de piaţă de 2%, informează zf.ro.
Conform unor surse de pe piaţa bancară, draftul de contract de preluare este întocmit şi dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, în câteva săptămâni cele două părţi vor semna tranzacţia.
Portughezii de la Millennium şi-au scos la vânzare anul trecut banca din România, punând capăt unei aventuri de şapte ani pe piaţa bancară locală, în care au investit câteva sute de milioane de euro în speranţa că vor reuşi să facă un cap de pod aici, aşa cum au reuşit în Polonia.
La finalul lunii mai, Millennium era pe poziţia 21 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de piaţă de 0,7%.
Conform unor surse din piaţă, tranzacţia ar acoperi o parte din capitalul propriu al Millennium Bank. Unul dintre subiectele negocierilor la Millennium a fost linia de finanţare primită de la Lisabona, de la banca-mamă, care se ridică la circa 150 mil. euro şi care trebuie rambursată.
Millennium România are 56 de sucursale, cu active nete de o jumătate de miliard de euro şi 500 de angajaţi.
OTP are 84 de sucursale, 900 de angajaţi şi active de 1,47 miliarde de euro. Prin această preluare, OTP urcă pe locul 13 şi poate ataca poziţiile deţinute de Garanti Bank (locul 12, cu o cotă de piaţă de 2,2%) şi Piraeus Bank (locul 11, cu o cotă de 2,5%). Pentru a intra în top 10, OTP trebuie să mai cumpere ceva, fie o altă bancă, fie un portofoliu important de credite de alte bănci.
România este o ţară slabă din punct de vedere al sistemului bancar, gradul de intrare a băncilor în sectorul rural, care înseamnă aproape jumătate din ţară, fiind extrem de redus. După perioada de explozie 2002-2007 când băncile deschideau non-stop sucursale şi vindeau credite la foc automat, criza a întors tot sistemul pe dos, iar prelungirea recesiunii economice i-a adus pe bancheri în situaţia să se înece cu creditele neperformante, care au fost ascunse în seifuri.
Din cauza acestui lucru, piaţa bancară se restrânge de la trimestru la trimestru, iar testele de stres ar putea să scoată în evidenţă şi crăpături mai mari ale sistemului.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ungurii de la OTP sunt pe ultima sută de metri să preia Millennium Bank”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITĂȚI

AUTO

Ne gasesti si pe Facebook

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

Urmăriți-ne pe Pinterest!

Pinterest

POLITICĂ

SOCIAL

PARTENERI

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Urmăriți-ne și pe:

CINEMA

JUSTIȚIE

camere foto digitale

Inchiriere Apartament de LUX

Abonare la Feed-uri RSS (Google)

FeedBurner Lumea Presei