2015, an plin de evenimente pentru politistii Garzii de Coasta

Evaluarea activitatii Garzii de Coasta1

Anul 2015 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
În data de 26.01.2016, începând cu ora 11.00, la sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Liviu-Marius Galoş, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.

Evaluarea activitatii Garzii de Coasta
După intonarea imnului de stat al României, directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2015.
Fapte ilegale constatate la frontieră
Politistii de frontiera din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.
Astfel, în anul 2015 au fost constatate 1.398 infracţiuni, au fost aplicate 1.293 contravenţii cu o valoare de 630.120 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 143.205.865 lei.
Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi
Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.
În perioada analizată au fost constatate 91 de infracţiuni şi întocmite 76 de dosare penale, fiind depistaţi în zona de competenţă 184 de migranţi, din care un număr de 68 de persoane, provenite cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă, unde a fost gestionat un singur caz de migraţie ilegală pe Marea Neagră.
În anul 2015 au fost identificate 17 călăuze, dintre care două au ales să-i transporte pe migranţi direct în marea teritorială a României, dinspre coasta Turciei, folosindu-se de o ambarcaţiune de transport care a pus în real pericol viaţa celor aflaţi la bord, între care s-au regăsit şi şapte copii (cel mai mic un bebeluş de 5 luni).
Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale
În perioada analizată au fost înregistrate 116 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 140 de persoane, întocmindu-se 141 de dosare penale.
Poliţiştii de frontieră au depistat cantitatea de 8.132.100 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 81.337.600 lei, respectiv cantitatea de 1.023 kilograme de tutun în valoare de 15.551 lei.
De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 31 de cazuri cu 32 de persoane implicate, fiind confiscate 799.970 bunuri diverse în valoare de 4.901.590 lei.
Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanta Sud Agigea şi Constanţa.
În anul 2015, poliţiştii de frontieră au înregistrat 99 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 109 de persoane, cetăţeni români şi străini.
In perioada de referinta au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 6.282.000 de articole diverse, constand in: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, parfumuri şi cosmetice, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 64.316.000 lei.
Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.
Combaterea traficului internaţional cu auto furate
Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere si in zona de frontiera, fiind efectuate verificări si schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.
Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 22 infracţiuni, în care s-au întocmit 21 dosare penale, fiind depistate 33 de autovehicule furate şi 1 utilaj căutat în vederea confiscării, alertele fiind emise de ţări ale Uniunii Europene.
Combaterea braconajului piscicol
În anul 2015, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat 421 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.
În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost întocmite un număr de 255 lucrări penale, au fost aplicate 111 contravenţii (valoare totală 51.105 lei) şi 52 de avertismente. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 23.669 kilograme de peşte din specii diferite, 32.488 kilograme specia rapană (melci de mare) şi 324,8 kilograme icre, 53 de ambarcaţiuni şi 30 de motoare de barcă, 3 dispozitive electrice artizanele de pescuit, 703 plase tip monofilament (în lungime totală de 46.936 metri), 340 de plase din material textil (lungime 17.543 metri) şi 179 unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor fiind de 443.429 lei.
În activităţile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse 16 şi 70 de ani, cărora poliţiştii de frontieră le-au întocmit lucrări penale, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu
Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip „search and rescue”) au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată fiind salvate un număr de 87 de persoane, din care 78 pe Marea Neagră şi 9 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.
Cooperarea internaţională
Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.
Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru) şi participarea unei nave maritime de patrulare pe o perioadă de 2 luni la Operaţiunea Comună EPN TRITON 2015 pentru combaterea migraţiei ilegale.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “2015, an plin de evenimente pentru politistii Garzii de Coasta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI