Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

42 de mii de romani mor anual din cauza fumatului

Fumatori pasivi

Medicii susţin că legea antifumat nu trebuie amendată, având în vedere că peste 42 de mii de români mor în fiecare an din cauza fumatului, iar 90 la sută din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.
Potrivit Societăţii Române de Cardiologie şi de Pneumologie, bolile cauzate de fumat omoară anual 42 de mii de români (115 decese pe zi), iar 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului, scrie Mediafax.
Mai mult, în 2012, 1,8 milioane de români au fost internaţi cu boli relaţionate fumatului, iar statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afecţiunile cauzate de fumat, au explicat, marţi, medicii Gabriel Tatu-Chiţoiu, preţedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Florin Mihălţan preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, în cadrul unei conferinţe de presă.
În realitate oamenii nu-şi dau seama că fumatul este un lucru rău. Practic acesta este un drog legalizat, el creează dependenţă, alterează grav starea de sănătate şi omoară. E singurul drog care omoară şi pe cei care nu-l utilizează practic, fiind fumători pasivi. Este nevoie de două ore ca particolele de tutun dintr-o ţigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la şase din opt cauze de deces în lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumători vasele de sânge sunt cu 10 ani mai bătrâne decât la nefumători, iar speranţa de viaţă este cu 10 ani mai redusă. (…) Sunt persoane care spun că industria tutunului contribuie major la bugetul statului şi că legea antifumat afectează această contribuţie, asta ar însemna practic că bugetul de stat se sprijină pe comercializarea unui drog„, a declarat Gabriel Tatu-Ghiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.
Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, spune că , potrivit unui studiu realizat în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, „95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraş caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjaţi dacă stau în preajma fumătorilor. Având în vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacienţii care ajung în spital cu boli cauzate de fumat medicii consideră că ar fi de datoria companiilor de tutun să contribuie financiar la tratarea acestora„.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “42 de mii de romani mor anual din cauza fumatului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI