8 Martie – Ziua internaţională a femeii. La mulţi ani, tuturor doamnelor şi domnişoarelor!

8Martie4
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența.

Toate doamnele şi domnişoare aşteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spun că 8 martie este Ziua Femeii, alţii spun că este Ziua Mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată reprezentantelor sexului frumos.
În antichitate, Ziua Femeii era sinonimă cu Ziua Mamei. Evenimentul avea loc primăvara când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia secolului XIX era menţionată “Duminca mamei”. În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat femeia în urma unei iniţiative a Partidului Socialist American.
După Primul Război Mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU a fost stabilită ziua de 8 martie pentru a marca acest eveniment. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a făcut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internaţional al femeilor şi a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiţia femeii. In 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.
În România s-au menţinut obiceiurile de dinainte de 1989, când copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor, de Ziua Mamei.
Copiii confecţionau în şcoli felicitări pe care lipesc şi poza lor, iar mai apoi le duc acasă pentru a le oferi persoanelor de sex feminin, în special mamei.
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. Acest obicei s-a păstrat și astăzi, de 8 martie, deși Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare de sine stătătoare, din anul 2010. De atunci, Ziua Mamei pică în prima duminică a lunii mai, iar în 2019, Ziua Mamei se sărbătorește duminică, 5 mai.
În multe țări, ziua de 8 Martie este considerată prima zi a primăverii. Practic, din acest moment ar începe natura să renască după iarnă. Tradițiile și obiceiurile diferă însă, de la o țară la alta. La noi, de exemplu, se spune că Dragobetele marchează începutul primăverii.
În ceea ce privește superstițiile legate de această zi, se spune că mărțișorul trebuie purtat la gât până pe 9 martie, pentru a aduce noroc și bunăstare tot anul. Fiind o sărbătoare relativ recentă, în folclorul românesc nu există tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie.
În prezent, Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.
În unele ţări, printre care şi România, această sărbătoare echivalează şi cu Ziua Mamei, când copiii le oferă mămicilor cadouri.
În țările baltice, de 8 martie, se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.
În Italia, de 8 martie sunt organizate reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă, a sănătății. Bărbații le oferă femeilor mimoze galbene. DE asemenea, mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent și femeilor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie.
În Portugalia, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei. Pentru femeile din Pakistan, 8 martie înseamnă celebrarea luptelor pentru drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut.
În China, pe 8 martie, femeile se bucură de o după-amiază liberă, iar bărbații le dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
Ziua Femeii sau Ziua Mamei, indiferent la ce vă duce cu gândul această sărbătoare de 8 martie, aceasta este și va fi mereu dedicată sexului frumos.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “8 Martie – Ziua internaţională a femeii. La mulţi ani, tuturor doamnelor şi domnişoarelor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: