A murit maestrul Marin Moraru

Marin Moraru

Actorul Marin Moraru a murit duminică, 21 august, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august.
În luna ianuarie a acestui an, Marin Moraru declara într-un interviu acordat unei publicaţii, la împlinirea a 79 de ani, că nu îşi doreşte nimic, ”nici măcar sănătate. Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat atunci artistul.
Marin Moraru (Marinuș, pentru prieteni) s-a născut la 31 ianuarie 1937 la București.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din Capitală în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul său pentru examenul de diplomă fiind Agamiță Dandanache, în piesa ‘O scrisoare pierdută’ de I.L. Caragiale.

Pe parcursul carierei sale în filmul artistic, începute în 1966 cu ‘Haiducii’, în regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat în circa 25 de lung metraje, unul dintre acestea fiind „Amen”, al celebrului regizor francez Costa Gavras.
Înainte de debutul în filmul de lungmetraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat după apariția în ‘Haiducii’, unde a jucat alături de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Finteșteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea și Colea Răutu, Moraru avea să fie distribuit în ‘Un film cu o fată fermecătoare’ (1966), pelicula lui Lucian Bratu, în care au apărut Ștefan Iordache, Margareta Pâslaru, Ileana Stana Ionescu. În următorii doi ani, el a mai jucat în ‘Maiorul și moartea’ (1967), dar și în ‘Răzbunarea haiducilor’ (1968).
Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 și 1980, când a fost distribuit în roluri importante din filme regizate de Manole Marcus — ‘Actorul și sălbaticii’, ‘Operațiunea Monstrul’, Dan Pița („Filip cel Bun”, „Concurs”, „Faleze de nisip”) sau de Horea Popescu („Cuibul de viespi”).
După câțiva ani la Teatrul de Comedie (1965-1968) și la Teatrul Bulandra (1968-1971), Marin Moraru a ajuns, în 1971, la Teatrul Național din București, al cărui Societar de Onoare a fost din 2002. Din 1974 și până în 1980 s-a dedicat pedagogiei teatrale — a fost conferențiar universitar la IATC.

Rolurile interpretate de Marin Moraru pe scenă au fost dintre cele mai diferite — de la Pigulete în ‘Pigulete plus cinci fete’ de C. Bratu, la Guliță, în ‘Chirița în provincie’ de Alecsandri, Patrocle, în ‘Troilus și Cresida’ de Shakespeare, Diderot, în ‘Nepotul lui Rameau’ de Diderot, Crăcănel, în ‘D’ale carnavalului’ de I.L.Caragiale, Socrate, în ‘Transplantarea inimii necunoscute’ de Al. Mirodan, Regele, în ‘Leonce și Lena’ de Buchner, până la Titircă, în ‘O noapte furtunoasă’ de I.L. Caragiale, Take, în ‘Take, Ianke și Cadâr’ de V.I. Popa, Doctorul, în ‘Egoistul’ de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan (la 22 martie 2009, acest spectacol a atins cea de-a 100-a reprezentație). Marin Moraru s-a aflat și în distribuțiile telenovelelor românești difuzate de postul Acasă TV și Pro TV, ‘Inimă de țigan’ (2007), ‘Regina’ (2008), ‘Iubire și onoare’ (2010), ‘Pariu cu viața’ (2011).
A lucrat cu regizori din diferite generații — David Esrig, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Grigore Gonța, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija.

În 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelență acordat de revista VIP. Alături de Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În același an, actorul a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră.
În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, iar în noiembrie 2013, la Târgul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografică ‘Suntem ce sunt amintirile noastre’. I-a fost decernat în 2015, Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate. Sursa: Agerpres

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “A murit maestrul Marin Moraru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI