ALERTA – Numai putin de 5 sortimente de apa din supermarketuri nu sunt bune de consum

Apa de masa

ANPC a anunțat sâmbăta ca numai putin de cinci sortimente de apă de masă şi de izvor vândute în marile magazine din România nu sunt bune pentru consum, întrucât nu respectă indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat în data de 03 martie o acțiune la nivel național de prelevare din rețeaua de comercializare a eșantioanelor din apă de masă și apa de izvor pentru determinarea încadrării in indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.
Cinci sortimente de apă plată şi apă de masă comercializate pe piaţă sunt neconforme, a anunţat sâmbătă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care a efectuat în această lună controale în hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. Inspectorii au dat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei. Buletinele de analize pentru probele prelevate au fost transmise Direcţiei de Sănătate Publică.
S-au prelevat eșantioane din sortimente de apĂ de masă și de izvor din rețeaua comercială a unor lanțuri de hypermarketuri și supermarketuri din București.
În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eșantioane, din care 5 sunt neconforme în urma analizelor de laborator.
Eșantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL București din punct de vedere microbiologic.
Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformități:
– Sortimentul Winny- apa izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 1.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 600 față de limita prevăzută de 20.
– Sortimentul Apa de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 16.800 față de limita prevăzută de 20 .
– Sortimentul Apa de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 14.700, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 față de limita prevăzută de 20.
– Sortimentul Apa de izvor plată Izvorul Zanelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.820, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 104 față de limita prevăzută de 20.
– Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obținută era de 2.000, față de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obținută era de 900 față de limita prevăzută de 20.
În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totala de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plată Izvorul Zanelor în cantitate totală de 244 litri. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului„, a precizat ANPC.
Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producator în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele județene de protecție a consumatorilor.
În data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eșantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL București spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic și al conținutului de nitriți.
Comisarii ANPC continuă prelevările de probe și le vor trimite spre analiză la laborator.
ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcția de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “ALERTA – Numai putin de 5 sortimente de apa din supermarketuri nu sunt bune de consum”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI