Au apărut primele cazuri de boala limbii albastre la Constanța.

cinci-focare-de-boala-limbii-albastre-s-au-inregistrat-la-constanta

Au fost depistate primele cazuri de boala “limbii albastre” în judeţul Constanţa. Mai mulţi ciobani din Lipniţa şi Băneasa au sesizat medicii veterinari după ce au observat că li se îmbolnăvesc oile.
În baza notificării primite, medicii veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Sănătate Animală Monitorizare Boli s-au deplasat în localitățile respective unde au fost instituite primele măsuri fiind prelevate probe de sânge care au fost trimise către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța în vederea examinării.
În urma examenului efectuat prin tehnica ELISA s-a constatat prezența de anticorpi anti Bluetongue.
Medicii Veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Sănătate Animală Monitorizare Boli au revenit în localitățile Lipnița și Băneasa și au prelevat noi probe de sânge care au fost trimise la Institutul de Diagnostic și pentru Sănătate Animală (IDSA) București.
În baza acestor informații, seara trecută, la sediul Instituției Prefectului-Județul Constanța s-a desfășurat ședința Unității Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale.
În urma analizării situației existente la nivelul județului Constanța, s-a luat decizia informării celor două Primării, Lipnița și Băneasa, despre suspiciunea existenței bolii Bluetongue. Totodată s-a luat decizia înștiințării și a celorlalte primării din județul Constanța, fiind specificate măsurile ce trebuie luate de către autoritățile locale în perioada imediat următoare.
În cazul confirmării bolii de către IDSA București, la nivelul localităților Lipnița și Băneasa se vor lua următoarele măsuri:
– proprietarul de animale este obligat să anunţe medicul veterinar de liberă practică împuternicit, apariţia unor prime semne de boală, de la primele cazuri de moarte sau tăieri de necesitate, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele, pentru investigaţii postmortem;

  • orice mişcare a efectivelor de rumegătoare este permisă numai cu avizul DSVSA Constanţa;
  • proprietarul de animale are obligaţia să permită medicului veterinar oficial să verifice starea de sănătate a rumegătoarelor din gospodărie/exploataţie şi să-l sprijine în efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare;
  • vânzarea, trecerea în proprietatea altor persoane, tăierea pentru consumul public se va face numai cu avizul medicului sanitar veterinar, după confirmarea primită din partea DSVSA Constanţa;
  • toate cazurile de îmbolnavire sau moarte la rumegătoare vor fi anunţate, fără întarziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
  • toate cazurile de cadavre de rumegătoare, descoperite în locuri publice, se anunţă fără întarziere medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
  • medicii veterinari vor verifica zilnic efectivele de animale din focar în vedere depistării unor noi cazuri de rumegătoare bolnave.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage și nu prin contactul direct între animale, spun specialiștii.
Virusul afectează rumegătoarele și are caracter sezonier. Din fericire, nu este transmisibil la om.
Boala Bluetongue nu afectează omul. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru consumul uman.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Au apărut primele cazuri de boala limbii albastre la Constanța.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: