Avertisment pentru România din partea Comisiei Europene

comisia-europeana

Comisia Europeana a publicat pachetul de proceduri de infringement pe luna noiembrie, cu 32 de avize motivate si 6 decizii de sesizare a Curtii Europene de Justitie, la nivelul Uniunii.
Romania a primit aviz motivat pentru doua probleme: tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obin venituri in tara si securitatea aprovizionarii cu gaze naturale. Dupa cele doua luni, termen de remediere a problemelor, poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, potrivit euractiv.ro.
Procedurile de infringement anuntate impotriva Romaniei, pentru care Comisia Europeana a transmis aviz motivat:
Fiscalitate: Comisia solicita Romaniei sa puna capat tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri in Romania
Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele privind impozitarea veniturilor provenite din activitati independente desfasurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeana considera ca ele constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor in cadrul pietei interne. In prezent, persoanele fizice rezidente care obtin venituri comparabile isi pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitata la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si care nu sunt stabilite permanent in Romania nu pot beneficia de o astfel de deducere si sunt impozitate pe baza veniturilor brute obtinute in Romania.
Comisia nu gaseste niciun motiv valabil pentru justificarea acestei impozitari mai mari a veniturilor persoanelor fizice stabilite intr-un alt stat din UE/SEE si considera ca aceasta practica este discriminatorie si constituie o restrictie la libera prestare a serviciilor si la libera circulatie a capitalurilor, conform interpretarii Curtii de Justitie (cauzele C-234/01 Gerritse, C-290/04 FKP Scorpio si C-345/04 Centro Equestre).
Prin urmare, Comisia a solicitat Romaniei sa isi modifice normele pentru a se conforma legislatiei UE. Solicitarea este adresata sub forma unui aviz motivat. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in privinta acestei chestiuni.
Securitatea aprovizionarii cu gaze naturale: ROMANIEI i se solicita sa se conformeze normelor UE
Comisia a solicitat in mod oficial Romaniei sa asigure respectarea deplina a normelor UE in materie de securitate a aprovizionarii cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii. In acest scop, statele membre ar trebui sa permita fluxul bidirectional de gaze naturale la nivel transfrontalier si sa pregateasca in prealabil planuri de actiune preventiva si planuri de urgenta. Comisia Europeana a adresat astazi Romaniei un aviz motivat.
Pana in prezent, Romania nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de actiune preventiva si a unui plan de urgenta, asa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale si nici nu a informat Comisia cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirectionale de gaze naturale. Autoritatile competente din statele membre trebuiau sa adopte planurile de actiune preventiva si planurile de urgenta deja pana la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirectionale de gaze naturale trebuiau sa fie adoptate pana la 3 septembrie 2012. Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma obligatiilor sale; in caz contrar, Comisia poate decide sa inainteze cauza Curtii de Justitie.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Avertisment pentru România din partea Comisiei Europene”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI