Care este diferența dintre zahărul brun, zahărul alb și zahărul brut?

Diferenta_zahar
În ultimii ani, zahărul brun a câştigat teren în faţa zahărului alb, fiind promovat ca un produs mai sănătos, care nu îngraşă şi nu este la fel de nociv precum tradiţionalul zahăr alb. Care este diferența dintre zahărul brun, zahărul alb și zahărul brut. Dacă până acum nu ai citit eticheta de pe punga de zahăr, când ți-ai făcut cumpărăturile, cu siguranță, de acum, o vei face. Iată care este diferența dintre cele trei tipuri de zahăr. Vei ști să alegi varianta mai sănătoasă.

Zahărul alb – din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr, se obține în urma unui proces de rafinare. Practic, materia primă este supusă unor tratamente termice și chimice care distrug parțial nutrienții și la care se adaugă ulterior aditivi alimentari (E220 – dioxid de sulf sau E150 – caramel amoniacal). O lingură de zahăr alb are 16 calorii și conține 99,9% zaharoză pură.
Zahărul brut – este zahărul nerafinat și necristalizat, cu o umiditate mai mare decât celelalte tipuri de zahăr și cu un grad de dizolvare mai rapid si este de obicei obținut tot din trestie de zahăr, dar are avantajul că păstrează într-o proporție mică calitățile naturale (diverse minerale) ale plantei de extracție. Acesta este varianta mai puțin nocivă de zahăr, deoarece conține 85% zaharoză și un aport semnificativ de vitamine din grupul B și minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu, zinc). O linguriță de zahăr brut are doar 11 calorii.
Zahărul brun – diferă doar cu o literă numele față de cel brut și din acest motiv majoritatea cred că este unul și același, însă diferențele dintre ele sunt semnificative. Spre deosebire de zahărul brut, zahărul brun este zahărul rafinat, iar culoarea nu reprezintă neapărat garanția conținutului sau a procesului de obținere. Practic, zahărul brun poate fi de fapt zahăr alb colorat cu caramel, melasă (sirop obținut din zahăr nerafinat care se adaugă într-un procent ce variază între 3,5% și 7% și care conține cantități infime de calciu, magneziu, potasiu și fier) sau alte siropuri care îi dau culoarea specifică și chiar diferite arome. O lingură de zahăr brun are 17 calorii și 97% zaharoză.
Din punct de vedere al sănătății, nu putem spune că unul dintre cele 3 tipuri de zahăr e mai sănătos decât altul, dar cert este că zahărul rafinat este 100% periculos în timp ce zahărul nerafinat este 97% nociv și deci, cu doar 3 % mai puțin riscant pentru sănătate.
Totuși, v-ați întrebat de ce când cineva acuză o cădere de calciu, i se dă o linguriță de zahăr? Zahărul chiar este o sursă de calciu (1 mg/100 g) și se digeră rapid constituind și o sursă imediată de glucoză și energie. În cazurile persoanelor cu scădere glicemică, care este o condiție medicală gravă, apa cu zahăr este primul ajutor recomandat.
Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că persoanele cu diabet, cancer, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială trebuie să elimine complet zahărul, iar cei care sunt încă sănătoși să îl reducă pe cât posibil.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Care este diferența dintre zahărul brun, zahărul alb și zahărul brut?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: