Ce nume de flori sunt sărbătorite în Duminica Floriilor

Floriile
Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși care sărbătoresc intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimile și Învierea Sa. În tradiția populară, ziua semnifica reînvierea naturii.

De Florii însă, sute de mii de români își sărbătoresc ziua onomastică. Fie că se numesc Camelia, Florin, Florina, Viorica, Dalia, Narcis, Lăcrămioara, Iris, Liliana, Viorela sau Margareta, fiecare nume are o simbolistică aparte și o însemnătate deosebită.
De sărbătoarea Floriilor, ne-am gândit să îți spunem ce semnificație are numele tău de floare!
Camelia – este o persoană foarte independența, cu un simț acut al responsabilității. Este foarte ambițioasă și muncitoare, prea serioasă și uneori foarte severă. Este însă și foarte inteligență și obține mereu ceea ce vrea. Camelia este și o femeie foarte energică, care posedă o autoritate naturală și o putere de convingere înnăscute. Independența și nevoia de a comandă fac parte din natură celor cu acest nume. Dar au tendința și de a fi foarte rezervate și secretoase, tinzând să păstreze o anumită distanță între ele și cei din jur. Sunt în același timp și foarte sociabile. Varianta masculină a numelui este ”Cameliu”.
Codrina, Codin, Codrin, Codruț, Codruța – Numele “Codruţ” are varianta feminină Codruța. Numele este destul de controversat, existând mai multe ipoteze cu privire la semnificația și originea lui. Prima ipoteză ar ca numele este de origine grecească, cu izvoare în mitologie, şi îl desemnă pe Basileus, apărătorul şi salvatorul cetăţii Atena. A doua variantă ar fi ca numele provine de la termenul latin de “quodrum” are corespondentul românesc “pădure”, “dumbravă”.
Crina – Provine de la numele latin „christiana”, ce înseamnă „urmaşul lui Hristos”. Crinul ocupă un loc special printre flori, nu doar pentru că este o floare regală, ci şi pentru că este menţionat în legende biblice. Despre această floare se spune că ar fi apărut din lacrimile pe care Eva le-a vărsat când a părăsit Paradisul. Persoanele care poartă numele de Crina sunt pline de energie, au o minte deschisă şi sunt foarte ambiţioase, reuşind cu uşurinţă să ajungă departe în viaţă.
Dalia – Fetele care poartă acest nume au o ţinută graţioasă şi sunt foarte sensibile. De obicei au un aspect şi un comportament regal şi se impun cu uşurinţă, însă fără a fi înfumurate sau dominante.
Florentina – Provine de la numele latin Florentius, care are forma feminină Florentia. Ambele derivă din florens, care înseamnă prosper, înfloritor. Poate fi pus în legătură şi cu zeiţa florilor şi a vegetaţiei, glorificată cu ocazia sărbătorii din prag de primăvară, numită Floralii. Primăvara era adusă pământenilor de zeiţa Flora. În creştinism a fost asimilată Sărbătorii Floriilor, în Duminica Floriilor, şi este legată de viaţa pământeană a lui Iisus. Derivate: Florea, Floarea, Florela, Florentina, Florentin, Florenţa, Florian, Floriana, Florica, Ica, Florita, Floricel, Flori, Florent etc.
Hortensia – Nume de origine latină, forma adjectivala derivată de la substantivul „hortus cree” înseamnă „grădină, grădinar, cel care se ocupa de grădină”. Hortensia este apropiată de floarea cu acelaşi nume, planta decorativa numită după prenumele unei femei Hortense, care a contribuit la crearea acesteia.
Liliana „Floare de crin” (lilium-crin), Lilla – Mult mai popular în Transilvania, aparţinând mai cu seamă onomasticii ungureşti, prenumele de fată Lilla are originile în onomastica latină, întrucât provine de la numele de persoana Lily, ce înseamnă „crin”. Mai mult decât atât, trebuie să ne îndreptăm atenţia şi spre simbolistica acestei flori, considerate simbol al inocenţei şi al frumuseţii.
Iasmina – Semnificaţia numelui Iasmina este „floare de iasomie”, Jasmina, făcând parte din lungă listă de nume feminine inspirate din denumiri de flori. Variante: Iasomia, Jasmine, Iasmine, Jasmina, Iasomie, Iasomia.
– Iris – Fetele care poartă acest nume au o personalitate foarte puternică şi o graţie unică. Numele acesta fiind melodios şi foarte des întâlnit.
Margareta – Numele Margareta provine din grecescul „margarites” cu sensul de „perlă” (de aici şi cuvântul romanesc „mărgăritar”). Este considerată şi simbolul dragostei şi iubirii veşnice. Cuvântul are ca sens secundar floarea Margareta, care are origini româneşti.
Lăcrămioara – Oarecum frecvent în onomastica noastră contemporană, este o formaţie românească, considerată nume de floare. De fapt, acest nume de persoană poate fi încadrat în categoria acelor prenume ce s-au format de la denumirile de flori. Deşi această floare este mică şi fragilă, ea reprezintă un simbol al rezistenţei şi al tăriei. De aceea, fetele care poartă acest nume pot părea vulnerabile la prima vedere, dar sunt mult mai puternice decât lasă să se vadă. Atunci când viaţa le pune în cale provocări, au resurse interioare nesecate.
Violeta – În limba latină reprezintă floarea de culoare violetă. Femeile care poartă acest nume sunt modeste şi muncitoare. Principala lor calitate este loialitatea, poate şi pentru că au o fire idealistă şi romantică. Ele nu pot concepe să îşi trădeze apropiaţii sau să rănească voit pe cineva, motiv pentru care sunt prietene de nădejde.
Viorela – Nume de origine romana, semnificând floarea de viorea.
Viorica – Poate nu la fel de popular ca acum câteva decenii, prenumele de fata Viorica este, potrivit cercetătorilor lingvişti, o formaţie românească. Tocmai de aceea semnificaţia numelui Viorica este clară, prenumele feminin discuţie formându-se de la substantivul comun „viorea”, denumirea unei flori. Corespondentul masculin este Viorel.
Cei mai mulţi români care îşi sărbătoresc onomastica de Florii, respectiv 334.734 de persoane, poartă numele de Florin, alţi 147.328 Viorel, iar 54.759 Florian. Alţi 29.777 romani poartă numele Florea, 25.181 răspund la numele Florentin şi alţi 13.925 – Florinel.
Printre bărbaţii care îşi serbează ziua numelui de FLORII se numără şi cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.554, Floricel – 924, Margarit – 695 şi Crin – 214.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ce nume de flori sunt sărbătorite în Duminica Floriilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI