Cercetatorii americani au descoperit mutatii genetice care scad riscul cardiovascular

Analiza de laborator

Cercetătorii americani au descoperit, analizând ADN-ul a aproape 4.000 de persoane, patru mutații rare ale unei gene care reduc cu 40% riscul de boli coronariene, relatează joi AFP.
Descoperirea ar putea duce la realizarea unor noi tratamente, apreciază oamenii de știință ale căror cercetări sunt publicate miercuri în revista americană New England Journal of Medicine.
Grăsimile care circulă în sânge sunt legate de riscul unor boli cardiovasculare. Ele iau mai multe forme, cum ar fi colesterolul rău (LDL), colesterolul bun (HDL) și trigliceridele. Cercetătorii s-au ocupat îndeosebi de trigliceride care, în cantități prea mari în sânge, contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. În schimb, o cantitate prea mică de colesterol bun (HDL) nu este chiar atât de nefastă cum se credea.
S-a crezut multă vreme că un nivel prea scăzut de colesterol bun constituie un factor important în bolile cardiovasculare, spune dr Sekar Kathiresan, director al serviciului de cardiologie preventivă la Massachusetts General Hospital, principalul autor al studiului menționat. „Datele noastre genetice arată că adevărata cauză nu ar fi un HDL prea scăzut, ci niveluri ridicate de trigliceride„, adaugă el.
În timp ce rolul colesterolului rău la niveluri prea mari a fost stabilit clar în patologiile coronariene, cel al colesterolului bun la niveluri insuficiente și al trigliceridelor rămâne de clarificat, potrivit cercetătorilor.
Cercetarea genetică a pus în evidență faptul că persoanele care au o mutație a genei numite APOC3 au niveluri ale trigliceridelor cu aproape 40% mai scăzute. Astfel, nivelurile normale ale acestor lipide sunt sub 150 mg/dl. La cei care au o mutație a genei APOC3, nivelurile trigliceridelor sunt în jur de 85 mg/dl, reducând astfel riscul cardiovascular, încheie autorii studiului.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Cercetatorii americani au descoperit mutatii genetice care scad riscul cardiovascular”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI