Ceremonii militare și religioase de Ziua Eroilor

Astăzi, la sărbătoarea Înălţării Domnului vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile țării

Ceremonii militare și religioase de Ziua Eroilor


Astăzi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, lângă troiţele şi monumentele acestora din ţară şi din străinătate.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Ziua Înălțării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălțării Domnului, drept sărbătoare națională a poporului român.
Militarii din Forţele Navale au organizat astăzi, 29 mai, cu prilejul „Zilei Eroilor“, un ceremonial militar şi religios în memoria contraamiralului Horia Macellariu, care îşi doarme somnul de veci alături de domnitorul Mircea cel Bătrân, la Mănăstirea Cozia. Garda de onoare va fi alcătuită din studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

Marinarii militari au participat la ceremonii militare şi religioase pentru cinstirea memoriei eroilor, în garnizoanele Constanţa, Mangalia, Babadag şi Tulcea. In Constanţa, a început la ora 13.00, la Monumentul Eroilor Români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar de la 13.40 - Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 - Cimitirul Central. La Mangalia, ceremonia a avut loc la ora 12, la Complexul Monumental din Piaţa Republicii.
La ceremonii au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, Bisericii Ortodoxe Române, Ligii Navale Române, veterani de război, ofiţeri în rezervă şi în retragere. De asemenea, la cercurile militare din Constanţa, Mangalia, Tulcea şi la Muzeul Marinei Române sunt organizate activităţi culturale dedicate acestei zile.
Tot astăzi, la Monumentul Eroilor din Murfatlar, în prezența a sute de personae, autoritățile publice din localitate din Murfatlar au organizat ceremonii unde au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc şi depuse coroane și jerbe de flori în toate lăcaşurile de cult şi la monumentul din localitate. fiind acompaniați de fanfara militară.

Primarul oraşului Murfatlar, Valentin Saghiu, s-a aflat mereu în mijlocul oamenilor. De asemenea, la Murfatlar au sosit și oaspeți de seamă din Moldova, din orașul Căinari, care au dorit să fie alături de români în această zi importantă. Locuitorii orașului Murfatlar au putut vedea îndeaproape blindatele Armatei Române, iar cei mici au fost extaziați de faptul că au putut urca într-un tanc.