Chuck Hagel: Romania – un partener de incredere pentru SUA si NATO

Chuck Hagel si Mircea Dusa

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel şi Ministrul Apărării Mircea Duşa

Secretarul Apărării SUA, a apreciat joi, la Constanţa, că România a demonstrate că este un partener de mare încredere al Statelor Unite ale Americii şi a dat asigurări că finanţarea pentru lucrările de la scutul antirachetă de la Deveselu vor fi acoperite şi pentru 2015.
Vreau să felicit România pentru intrarea ei acum 10 ani în NATO. Țara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere pentru SUA și NATO. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA atunci când am sprijinit România, intrarea României în NATO. Știu cât de mult președintele Obama și SUA apreciază această prietenie a poporului român și apreciem mai ales căldura și ospitalitatea poporului român față de noi și vă mulțumesc dumneavoastră, domnule ministru, pentru ospitalitatea pe care mi-ați oferit-o”, a spus Hagel, după ce a vizitat, alături de ministrul Apărării, Mircea Dușa, nava USS Vella Gulf.
Acesta a menționat că a purtat cu ministrul Dușa convorbiri pe probleme ”cu care țările noastre se confruntă și care sunt de interes comun pentru NATO”.
Ne-am reafirmat parteneriatul strategic, din nou…SUA apreciază contribuțiile României pentru asigurarea securității în această zonă, dar și în alte teatre de război. În Afganistan și Irak, în jur de 1.200 de soldați români au fost detașați acolo, în Afganistan, iar Statele Unite sunt recunoscătoare pentru ajutorul oferit, cu atât mai mult cu cât marcați această aniversare a intrării în NATO. SUA recunosc sacrificiul pe care îl face țara dumneavoastră și familiile soldaților. Astăzi, România continuă să ofere sprijin important pentru obiectivele strategice, pentru oferirea posibilității ca trupele noastre să tranziteze România”, a spus Hagel.
Secretarul Apărării SUA a precizat importanţa strategică a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, folosită ca bază de tranzit pentru trupele americane, la retragerea din Afganistan. „Baza de la Mihail Kogălniceanu este foarte importantă pentru bazele ulterioare“, a dezvăluit Chuck Hagel.
El și-a exprimat convingerea că în 2015 va fi asigurat scutul antirachetă care, odată ce va fi operațional va marca ”un alt punct de cotitură în relațiile dintre țările noastre și o altă realizare mare, pe măsură ce România devine tot mai importantă din acest punct de vedere”.
La rândul său, Mircea Duşa a ţinut să multumească omologului său, secretarul apărării Chuck Hagel pentru această vizită şi aprecieză eforturile politice şi militare depuse de aliaţi atât la nivelul NATO, cât şi pe plan bilateral. “Vă mulțumesc pentru că ne-ați onorat cu vizita dumneavoastră, domnule Chuck Hagel.
Este pentru prima dată când un secretar al apărării se află în vizită în România după 2004, anul aderării noastre cu drepturi depline în NATO. Aţi fost una din vocile cele mai influente care au pledat în favoarea includerii noastre în al doilea val de extindere a NATO. Apreciez eforturile politice şi militare depuse de aliaţi atât la nivelul NATO, cât şi pe plan bilateral, pentru a contribui la implementarea măsurilor de reasigurare imediată a statelor membre, în special a celor din regiunea noastră, prin sporirea prezenţei militare aeriene, terestre şi navale a NATO şi prin intensificarea exerciţiilor commune”, a declarat ministrul Apărării Mircea Duşa.
Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit, joi, în Portul Constanţa, fiind întâmpinat de ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, cu care a avut discuţii la bordul navei de protocol a Statului Major al Forţelor Navale „Mureşul”. După discuţii, cei doi oficiali au vizitat vasul american USS Vella Gulf, acostat în Portul Constanţa.
Şeful Pentagonului a avut o întrevedere şi cu premierul Victor Ponta confirmată de către şeful Executivului, care însă a evitat, până la închiderea ediţiei, să dea detalii despre întâlnire, spunând doar că mesajul Guvernului transmis către oficialul american va fi că România îşi îndeplineşte îndatoririle, fiind un aliat serios şi important al SUA şi un factor de stabilitate în regiune.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Chuck Hagel: Romania – un partener de incredere pentru SUA si NATO”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI