Conferinţa „Standardele de gestionare a câinilor fără stăpân din România în context european”

Standarde gestionare caini

Conferinţa – Masa rotundă
„Standardele de gestionare a câinilor fără stăpân din România în context european” organizată de FNPA cu sprijinul FES România şi DTB Germania a adus în sală realitatea din adăposturile primăriilor şi strategii pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân

Problema câinilor fără stăpân a determinat întotdeauna dezbateri aprinse, interpretări proprii, abordări greşite care au generat probleme false la care s-a răspuns prin soluţii false cu un impact dezastruos şi iremediabil asupra animalelor şi asupra societăţii.

Standarde gestionare caini
Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), cu sprijinul Friedrich-Ebert-Stiftung România (FES) şi al Deutscher Tierschutzbund Germania (DTB), a organizat în 22 octombrie o conferinţă – masă rotundă cu tema: „Standardele de gestionare a câinilor fără stăpân din România în context european”.

Standarde gestionare caini
În cadrul evenimentului, ce a constat în două sesiuni plenare, experţi din România, din Marea Britanie şi Germania au prezentat situaţia actuală a câinilor fără stăpân din România, impactul abuzului faţă de animale asupra sănătăţii psihice a oamenilor şi percepţia Uniunii Europene asupra situaţiei câinilor fără stăpân din România. Totodată s-au prezentat soluţii pentru rezolvarea sustenabilă a problemei prin măsuri eficiente care să ia în considerare interesul social, valorile morale şi principiile etice ale civilizaţiei europene.

Standarde gestionare caini
S-a arătat că aplicarea legii actuale nu va face decât să agraveze situaţia în stradă. Aplicată timp de 20 de ani, uciderea în masă s-a dovedit falimentară în România (şi oriunde în altă parte) conducând la intensificarea dramatică a problemei. Mai mult, s-a arătat că 5.2 milioane de câini cu stăpân, adică 82% din câinii din România se află în mediul rural, acolo unde oamenii nu au posibilităţi financiare pentru sterilizarea animalelor deţinute astfel că pentru a preveni amenda stipulată pentru nerespectarea acestei prevederi, de 10000 RON, deţinătorii îşi vor abandona animalele. Aşadar în absenţa unui program de finanţare a sterilizării şi identificării câinilor cu stăpân, legea actuală va conduce la un fenomen de amploare în ce priveşte abandonul şi deci la o intensa dramatizare a problemei în stradă.

Standarde gestionare caini
Realitatea crudă din adăposturile primăriilor a fost reflectată prin imagini greu de privit şi acceptat şi într-o discrepanţă majoră atât cu prevederile legii cât şi cu bugetele uriaşe „cheltuite” de către primării, pentru gestionarea câinilor.
Standarde gestionare cainiOradea şi Odessa au fost exemplele de bună practică. Programul de sterilizare şi repunere în teritoriu a câinilor acceptaţi de populaţie, derulat în paralel cu un program de educaţie, este cel care a condus la reducerea cu 95% a numărului de câini fără stăpân, în numai 6 ani.
Evenimentul a fost moderat de către doi cunoscuţi jurnalişti, Simona Popescu şi Oreste Teodorescu.
INVITAŢI pentru a participa la eveniment au fost în primul rând factorii responsabili pentru implementarea sau monitorizarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân şi legii de protecţie a animalelor: primari şi alţi reprezentanţi ai unor autorităţi locale din România, reprezentanţi ai ANSVSA, parlamentari, jurnalişti, care au avut posibilitatea să îşi exprime opinia dar să şi răspundă la întrebări.
Ne bucurăm că autorităţile participante la conferinţă au considerat că evenimentul a fost unul din care pot extrage învăţăminte pe care să le aplice în oraşele pe care le administrează.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Conferinţa „Standardele de gestionare a câinilor fără stăpân din România în context european””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: