Constăntenii au sărbătorit Mica Unire în Piata Ovidiu

Ziua Unirii 0125

Astăzi, românii sărbătoresc un eveniment crucial din istoria creării statului naţional, Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, sub conducerea comună a lui Alexandru Ioan Cuza.

Constănţenii au marcat Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859 prin participarea la seria de manifestări omagiale care s-au organizat atât în cadrul instituţiilor culturale din municipiu, cât şi din localităţile judeţului.
Militari din structurile Forţelor Navale şi Terestre au intonat imnul naţional şi au defilat în faţa oficialităţilor locale. Muzica a fost asigurată de orchestra Armatei condusă de căpitan Cornel Ignat, şeful muzicii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Prezenți la eveniment au fost prefectul Adrian Nicolaescu, viceprimarul Costin Răsăuțeanu, președintele Consiliului Județean Horia Marius Țuțuianu, dar și alți oficiali.

Ziua Unirii 0103
Prefectul Județului Constanța, Adrian Nicolaescu, a fost prezent și a deschis ceremonia de celebrare a Unirii Principatelor Române din 1859 ținând un discurs în fața celor ce au fost de față. „Aniversăm evenimentul fondator al României moderne. Trebuie să celebrăm cu mândrie Unirea. Prin propriile forțe, poporul român realizase Unirea Principatelor. Istoria ne-a demonstrat astăzi că suntem membri ai Uniunii Europene. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a declarat prefectul Adrian Nicolaescu.

Ziua Unirii 0104
La rângul său, directorul Muzeului Național de Marină Militară a accentuat faptul că acești copii sunt de mare însemnătate pentru noi și pot descrie cu adevărat motivul tuturor evenimentelor mari ce țin de România, considerând că pentru ei s-a realizat totul. „Copiii sunt cei care trebuie să iasă în față acum. Toți copiii să vină aici, lângă mine. Pentru ei s-a întamplat totul. Reușita avea să fie de fapt după mai multe încercări, dar procesul istoric nu mai putea fi oprit. Fiecare consideră că Unirea este necesară, dar doreau să o facă fiecare în felul sau. A fost nevoie ca populația Bucureștiului să fie în stradă și să spună răspicat: Vrem Unirea”, a punctat Costin Scurtu prezent la manifestările organizate în Piața Ovidiu.

Ziua Unirii 0121
Oamenii, ce-i drept, puţini la număr, tineri, bătrâni revoluţionari, și oficialităţi, toţi au admirat ceremonialul militar, iar la final unii dintre ei, alături de militari și de viceprimarul Costin Răsăuţeanu s-au prins în horă.

Ziua Unirii 0127
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. Acesta a fost actul de constituire al Statului Naţional Unitar Român modern, care a generat în perioada următoare transformarea şi modernizarea profundă a principalelor instituţii publice româneşti. În anul 1860, prin unirea Flotilelor Moldovei şi Ţării Româneşti, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele creării Marinei Militare Române moderne, având ca misiune principală garantarea autonomiei şi securităţii la graniţa fluvială a noului stat. Ulterior, după câştigarea independenţei şi revenirea Dobrogei la patria mamă, în anul 1878, România a devenit un stat cu ieşire la Oceanul Planetar, iar Marina Militară Română a cunoscut o dezvoltare rapidă a segmentului său maritim.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Constăntenii au sărbătorit Mica Unire în Piata Ovidiu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI