Daniel Constantin: Ne preocupă creșterea performanțelor genetice în agricultură

daniel-constantin-ministrul-agriculturii
Statul va subvenția 50% din prețul pe care crescătorii de ovine îl plătesc pentru berbecuții de reproducție, ajutorul financiar având ca scop dezvoltarea performanțelor animalelor pe linie genetică, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent în localitatea Costești, la expoziția anuală dedicată rasei de ovine țurcană.

Vom acorda un ajutor, așa cum am anunțat deja, care constă în subvenționarea cu 50% din prețul pe care îl plătesc (crescătorii) pentru berbecuții de reproducție. La fiecare 30 de mioare pot să cumpere un berbecuț cu prețul subvenționat 50% și cred că în felul acesta, într-un an sau doi, vom vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii„, a afirmat ministrul Agriculturii.
Potrivit lui Constantin, este posibil ca în cursul săptămânii viitoare să fie aprobată o hotărâre de guvern în sensul acordării subvenției pentru ameliorarea genetică a animalelor, scopul final fiind creșterea producțiilor de lapte și carne.
Ministrul Agriculturii a mai spus că viitorul Program național de dezvoltare rurală, în valoare de 8 miliarde de euro, va pune accent pe îmbunătățirea genetică, atât în sectorul zootehnic, cât și în cel vegetal, legumicultură și horticultură.
În ceea ce privește boala „limbii albastre”, Constantin a menționat că trebuie găsite soluții astfel încât dacă exporturile de animale vii vor fi restricționate, să se poată trece la un export de carne în carcasă.
Zeci de crescători de ovine au luat parte duminică la cea de-a zecea ediție a expoziției de ovine din rasa țurcană, în localitatea Costești, informează Agerpres.
Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia” din județul Hunedoara, Dumitru Andreșoi, rasa țurcană reprezintă circa 75-80% din totalul ovinelor care cresc în țară iar în județul Hunedoara numărul acestora reprezintă peste 95% din efective.
Este rasa de ovine autohtonă, adaptată condițiilor meteo din România. Este o rasă productivă mixtă, de lapte și carne. Efectivele au crescut de la 5,8 milioane în anul 2007 la peste 10 milioane de oi, eligibile pentru plata subvențiilor, în acest an„, a precizat Andreșoi.
El a apreciat că dacă se iau în calcul toate efectivele, atunci în România cresc circa 15 milioane de oi.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Daniel Constantin: Ne preocupă creșterea performanțelor genetice în agricultură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI