De la 1 iunie a intrat in vigoare pachetul de servicii medicale de baza

Pachet servicii medicale

Pachetul de servicii medicale de baza a intrat în vigoare începând cu 1 iunie, marcând o minirevoluţie într-un sistem cheltuitor şi ineficient de care se plânge toată lumea, dar care are pe mâna, anual, aproape 7 miliarde de euro – 5 miliarde de euro ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi 1,8 miliarde de euro ai Ministerului Sănătăţii.
Pachetul de servicii de bază a intrat în uz odată cu pachetul minim de servicii de bază (pentru persoanele neasigurate) şi cu contractul-cadru (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală). Autorităţile din domeniul sănătăţii intenţionează să definească pachetul de bază de mai bine de zece ani, abia acum reuşind acest lucru.
Pachetul introduce pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani – prezenţa anuală la medicul de familie. Pentru a asigura sustenabilitatea implementării pachetelor de servicii medicale a crescut finanţarea pentru segmentul de asistenţă medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice şi paraclinice, astfel încât acestea să furnizeze servicii medicale în regim ambulatoriu, la costuri reduse faţă de cele acordate în regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internărilor.
Noul Contract-cadru, care intră în vigoare odată cu pachetul de baza, va aduce modificări importante şi va reduce în primul rând birocraţia prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia. De asemenea, contractul introduce obligaţia la nivelul furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienţi pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.
Importante de menţionat sunt consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic – fără semne de boală – finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani – o dată la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu vârstă între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se vor acorda anual) şi toate persoanele asimptomatice cu varsta de peste 40 ani anual.
Principalele prevederi ale noului pachet de servicii medicale sunt:
Medicina de familie
– asigură urgenţe
– oferă consultaţii programate
– eliberează medicamente compensate şi gratuite
– scrie bilete de trimitere
Policlinică
– asiguratul are dreptul la cel mult trei consultaţii
– medicul pune diagnosticul, oferă tratament, monitorizează evoluţia cazului.
Analize şi investigaţii medicale
– CNAS impune un plafon maxim de decontare
– laboratoarele şi clinicile private nu pot încasa mai mulţi bani
Medicina dentară
– o consultaţie anuală
– tratamentul cariei simple
extracţii ale dinţilor
– o proteză o dată la zece ani
Reforma salariilor în sănătate se amână.
Un alt proiect de reformă, menit să aducă salarii mai mari angajaţilor din sănătate, a fost lăsat de-o parte. Acesta se referea la plata medicilor şi asistentelor în funcţie de performanţă. În acest moment, salariul unui medic rezident este în România de 10 ori mai mic decât în străinătate.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “De la 1 iunie a intrat in vigoare pachetul de servicii medicale de baza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI