Decizia care ar putea salva debitorii executaţi silit de către bănci

Curtea de justitie a uniunii europene

Curte de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că debitorii care sunt executaţi silit de către bănci ar trebui să aibă dreptul să atace cu apel decizia de încuviinţare a instanţei, dacă în contractul de credit există posibile clauze abuzive. Această decizie completează o altă decizie a CJUE care spune că instanţele naţionale ar trebui să verifice din oficiu dacă există clauze abuzive în contractele de credit care constituie titlul executoriu.
Această decizie completează o altă decizie a CJUE care spune că instanţele naţionale ar trebui să verifice din oficiu dacă există clauze abuzive în contractele de credit care constituie titlul executoriu, informează Economica.net.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, în 17 iulie, în cauza C-169/14, având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată de o instanţă spaniolă în aprilie 2014, în procedura dintre doi cetăţeni spanioli, Juan Carlos Sanchez Morcillo şi Maria del Carmen Abril Garcia, şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Acţiunea a fost judecată cu jeleritate de către Curte şi a fost tradusă imediat în limbile franceză, spaniolă şi română.
CJUE a fost chemată se se pronunţe pe aplicarea Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii în raport cu referinţele din dreptul civil la executarea silită.
Aceasta a hotărât ca dreptul naţional trebuie să prevadă dreptul debitorilor de a ataca cu apel deciziile instanţei de fond prin care este respinsă opoziţia la executarea silită, atunci cand în contractul de credit este posibil să existe clauze abuzive, al căror „cost” ar putea modifica suma şi, implicit, temeiul în care debitorii sunt executaţi. În România, problema cu executarea silită a imobilelor ipotecate este că procedura nu poate fi contestată de la început, ci numai după ce aceasta a început şi se află în desfăşurare, uneori cu producerea efectelor.

Potrivit dreptului român, debitorul nu poate contesta încuviinţarea executării silite atunci când există un titlu de executare, aşa cum sunt contractele de credit bancar.

Hotărârea din cauza Sánchez Morcillo şi Abril García vs. Banco Bilbao ar putea da dreptul debitorilor români cu credite să atace cu apel încuviinţarea executării silite, judecătorii urmând să verifice dacă în contract există clauze abuzive.

 Speţa trimisă la CJUE

Potrivit descrierii de pe site-ul CJUE, cei doi debitori au luat un credit de la Banco Bilbao în 9 iunie 2003, de 300.500 de euro, cu o garanţie ipotecară asupra locuinţei acestora. Rambursarea creditului urma să se facă până la 30 iunie 2028, fiind eşalonată în 360 de rate lunare. În ipoteza în care debitorii nu îşi mai plăteau creditul, Banco Bilbao era autorizată să solicite rambursarea anticipată a împrumutului. O clauză din contract stabilea nivelul dobânzii moratorii la 19% pe an, nivelul dobânzii legale în Spania fiind, în perioada vizată de litigiul principal, de 4% pe an.
Executarea silită în dreptul român
Problema cu executarea silită a imobilelor ipotecate este că procedura nu poate fi contestată de la început, ci numai după ce aceasta a început şi se află în desfăşurare, uneori cu producerea efectelor.
Potrivit dreptului român, debitorul nu poate contesta încuviinţarea executării silite atunci când există un titlu de executare, aşa cum sunt contractele de credit bancar.
„ART. 665
(6) Încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviinţare a executării silite poate fi atacată exclusiv numai cu apel numai de creditor, în termen de 5 zile de la comunicare” – noul Cod de procedură civilă.
Acesta poate iniţia o acţiune paralelă, în timpul executării silite, numită contestaţie. Contestaţia nu opreşte executarea silită de la sine. Suspendarea acesteia trebuie aprobată de judecător, dacă există motive temeinice. De asemenea, debitorul trebuie să depună şi o sumă consistentă pentru a obţine suspendarea.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Decizia care ar putea salva debitorii executaţi silit de către bănci”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: