Deponentii stiu ca depozitele sunt garantate, dar 50% dintre cei care economisesc tin banii acasa – FGDB

Românii susţin că au încredere în leu

Două treimi dintre clienţii băncilor din România ştiu că depozitele în bănci sunt garantate, 53% dintre ei susţin că şi-ar recupera banii în cazul falimentului băncii, iar 32% dintre cei care au economii recunosc Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) ca fiind instituţia care garantează economiile la bănci, însă 50% dintre cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, reiese dintr-un studiu al FGDB în rândul populaţiei bancarizate din România.
Două treimi din populaţia bancarizată din Romania ştiu că depozitele sunt garantate iar 32% dintre cei care au economii recunosc ca fiind instituţia care garantează economiile la bănci. Dintre cei care ştiu ca îşi pot recupera banii în caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010. Deşi termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenţii se aşteaptă să-şi recupereze banii cam într-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievaţi. 10% cred că plafonul este mai mic de 100.000 de euro, în timp ce 26% se aşteaptă să primească toţi banii, indiferent de sumă. Presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenţi.
În ceea ce priveşte moneda de economisire, românii susţin că au încredere în leu.
“80% dintre cei care au economisit în ultimul an au preferat moneda naţională. Tendinţa se păstrează şi în viitor: 76% dintre cei care îşi exprimă intenţia de a face economii în următoarele 12 luni aleg leul”, se mai arată în studiu.
Pe de altă parte, veniturile mici şi creşterea cheltuielilor curente sunt principalele motive pentru care românii nu economisesc.
Mai puţin de un sfert dintre respondenţi au pus bani deoparte în ultimul an. Suma medie economisită lunar reprezintă în jur de 20% din venitul lunar. 40% dintre intervievaţi declară că nu vor economisi în 2014”, mai reiese din studiul FGDB.
50% dintre cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, 26% în depozite la termen şi 19% în conturi de economii. Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de către cei cu un grad scăzut de informare despre bănci şi de către cei care nu au încredere în bănci. Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit (în proporţie de 80%), dar interesant este că doar 21% dintre deţinători ştiu că acest produs este ataşat unui cont curent. Depozitele la termen sunt considerate o metodă sigură de economisire de către persoanele care au încredere în bănci (37%), ştiu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment (39%) sau ştiu că FGDB garantează depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenţă.
În ceea ce priveşte creditarea, 36% din populaţia bancarizată are în prezent un credit. Cea mai mare parte dintre aceştia utilizează creditul de nevoi personale fără ipotecă, în lei. Doar la creditele imobiliare sau ipotecare, euro continuă sa fie moneda în care aleg să se împrumute românii. Cei care apelează la credite de nevoi personale au în majoritatea cazurilor un singur împrumut (76% dintre respondenţi, restul având două sau mai multe credite). Ca intenţie de viitor, doar 12% din populaţia intervievată declară că ar fi dispusă să contracteze un anumit tip de credit, de regulă fără ipotecă. Intenţia de a achiziţiona un credit imobiliar este mai mare în rândul celor care au economii.
Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB în rândul populaţiei bancarizate din România. Cercetarea de piaţă, ale cărei date au fost colectate în perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014, a urmărit evoluţii legate de: situaţia financiară a populaţiei, comportament de economisire, atitudini faţă de sistemul bancar şi instituţii de credit, precum şi gradul de informare a românilor despre garantarea depozitelor şi aspecte privind instrumentele financiare şi creditarea.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

7 comentarii la “Deponentii stiu ca depozitele sunt garantate, dar 50% dintre cei care economisesc tin banii acasa – FGDB”

  1. adrian spune:

    Daca o banca da faliment doar depozitele peste 100 mii de euro sunt returnate restu e cancan

  2. Valy spune:

    Ai fost un caz nefericit…

  3. Nicoleta spune:

    Toate institutiile bancare vor sa jecmaneasca omul cum poate ele mai bine. Vin cu texte de tot felul ca sa va traga in capcana. Daca ai un cont pe 0 la o banca si il verifici dupa 2 luni ai sa observi ca esti dator. Iar daca nu adaugi suma aia de 6-7 lei pe minus sau cat se aduna, iti vine notificare acasa si nu prin posta, prin curier. Curierul costand si el vreo 10 lei. Care este afacerea, chiar iese banca in pierdere cu 3, nu prea cred. Daca te duci sa inchizi contul pe langa 7 lei iti mai baga ei si alte taxe si comisioane de recupereaza inzecit avand in vedere caci contul era initial 0. Asta fiind despre un cont pe 0. Am avut un cont cu 200 lei in el si nu am umblat la ei sub nicio forma, dupa 1 an, eram dator la banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: