O fabrică Ford la Iaşi ar fi fost cel mai bun scut antirachetă al României

investitii americane in romania

România s-a pus sub pavăza militară a Statelor Unite, dar investiţiile americane se lasă aşteptate. O altă situaţie care trebuie lămurită este miliardul de euro dat Bechtel pentru numai 50 de kilometri de autostradă finalizaţi.
Scutul antirachetă dezvoltat de americani la Deveselu (Olt) este pe cale să devină şi cea mai importantă investiţie americană în România, scrie Ziarul Financiar.

Iniţial, scutul necesita investiţii de 400 de milioane de dolari, adică sub un sfert din investiţiile americane directe în România la nivelul lui 2011 (1,4 mld. euro), când se făcea estimarea. Acum, în noul context în care România devine frontieră a unui nou război nedeclarat, dar cu destul background încât să nu lase nimănui iluzia că se poartă cu creionul pe hârtie, „geostrategia“ s-ar putea dovedi mai importantă decât la momentul parafării deciziei de construire a scutului în România.

O precizare: investiţia în scut ar putea fi mai importantă nu pentru că americanii se gândesc să investească masiv în România în domeniul militar astfel încât ţara să simtă şi economic o astfel de măsură, ci că, tocmai contrar a ceea ce aştepta administraţia de la Bucureşti, investiţiile americane totale aici nu cresc după instalarea scutului american antirachetă. Economiile coloşilor nu au sentimente. În 2003, totalul investiţiilor străine în România era de 9,6 mld. euro, iar America avea investiţii directe de 324 mil. euro, adică 3,4% din totalul investiţiilor străine directe.

Cele 10 investitii
Nu acelaşi lucru se poate spune despre ţara vecină Ungaria. Aici soldul investiţiilor directe americane se ridică la 19,3 miliarde de euro, cifră valabilă pentru sfârşitul anului 2012, ceea ce reprezintă aproape 12% din total.
Nu ar fi de mirare ca, în timp, scutul antirachetă dezvoltat de americani la Deveselu (Olt) să devină şi cea mai importantă investiţie americană în România. Iniţial, scutul necesita investiţii de 400 de milioane de dolari adică sub un sfert din investiţiile americane directe în România la nivelul lui 2011 (1,4 milirde de euro) când se făcea estimarea.
Următoarele supercompanii ame­ricane au făcut investiţii majore în Ungaria: General Electric, Alcoa, Coca-Cola, Pepsi Co, General Motors, Procter & Gamble, Ford, Citibank, Exxon Mobil, McDonald’s, Burger King, Cisco, Microsoft, Oracle, Johnson & Johnson, Pfizer, Dow Che­mical, iar acestea sunt doar câteva.

Americanii în România
În România există 3.900 de firme cu acţionariat american. Acestea au rapor­tat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 15,8 mld. lei (3,6 mld. euro) şi un profit de 685 mil. lei (156 mil. euro). Companiile americane au în România 40.300 de angajaţi.
Dar între timp România a intrat în NATO, a acceptat baze americane aici (la Constanţa), a acceptat scutul ame­ri­can antirachetă, cu tot ceea ce înseamnă el, în primul rând o relaţie execrabilă cu Rusia – ţară în care România exportă de 1,4 mld. euro, cât întreg volumul schim­burilor comerciale româno – ame­ri­cane. Doar că investiţiile ameri­ca­ne nu au crescut, ceea ce infirmă teza, destul de pitorească de altfel, că investiţiile vor veni de vreme ce ele sunt apărate de un scut american.

Citeşte continuarea materialului despre interesele americanilor în economia românească pe www.zf.ro.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “O fabrică Ford la Iaşi ar fi fost cel mai bun scut antirachetă al României”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: