Festivalul Antic Tomis isi va deschide din nou portile legendare, la Constanta.

Conferinta-de-presa4

Festivalul Antic Tomis a devenit deja un fenomen atât la Constanța, cât și în restul țării și chiar peste hotare, având numeroși simpatizanți care așteaptă cu nerăbdare startul unei noi ediții. Și pentru că a devenit tot mai căutat turismul cultural, în ultima vreme, chiar și în România, nu puțini sunt turiștii care își cumpără bilete de vacanță la mare, special pentru a participa la Festivalul Antic Tomis. O spune chiar președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, cea care s-a implicat și în organizarea ediției 2015 a evenimentului și care, luni, 24 august, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), a anunțat noutățile festivalului de anul acesta. La conferință au mai participat președintele Asociației România – Dacia Casa Noastră (Constanţa), Octavian Manu, managerul proiectului DANAIS, alături de vicepreședintele aceleiași asociații, Radu Covaliu, care au dezvăluit amănunte inedite privind derularea noii ediții a festivalului. Nu au lipsit nici Cercetașii Marini, simpatizanți declarați și susținători ai Festivalului Antic.
Flacăra celei de-a IV-a ediții a Festivalului Antic Tomis se va aprinde vineri, în Piața Ovidius. În premieră, anul acesta, parada va fi condusă de neînfricații daci, iar în urma lor, vor veni romanii, cuceritorii de temut. Constănțenii și turiștii sunt invitați să ia parte la sărbătoarea istoriei.
Festivalul se bucură de participarea a cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), România – Dacia Casa Noastră (Constanţa), Nimfele Dace (Zalău) și Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria).
Și în acest an, regina Tomiris va striga, în fruntea oștenilor săi, „Vivat Tomis”.
Potrivit organizatorilor din partea ALDD, va fi un record de participanți (renactori) din partea asociațiilor de reconstituire istorică, adică nu mai puțin de 180 de… daci, romani, nimfe și celți, aceștia din urmă aduși la Constanța, în premieră, de Asociația Scythia Minor din Bulgaria. Tot ca noutate, aceeași asociație din țara vecină va participa și cu muzică antică… live.
Record de participanți la aceasta a IV-a ediție, din toate cele 4 ediții de până acum. 180 de participanți. 180 de daci, romani, nimfe și celți. În premieră, ei vor veni din partea asociației din Bulgaria„, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.
Vom începe de astăzi (luni, 24 august) ceea ce noi vom numi, pentru prima dată, Săptămâna Antică. Dedicăm nu doar un weekend acestui festival, ci o săptămână întreagă unei serii de evenimente care evocă din nou istoria antică a Dobrogei și a orașului Constanța„, a declarat Corina Martin.
Turiştii vor putea vizita atelierele de fierărie, ceramică, dar şi de prelucrarea a lemnului, pielii sau osului, şi vor putea vedea cum se gătea în antichitate.
Voluntarii celor cinci asociaţii de reconstrucţie istorică le vor arăta turiştilor şi constănţenilor cum se luptau gladiatorii, ce unelte foloseau în urmă cu peste 2000 de ani şi ce mâncau oamenii de pe aceste meleaguri în antichitate.

Conferinta-de-presa2
Pe parcursul celor trei zile avem un programat foarte încărcat în evenimente și momente pe care le oferim fanilor, simpatizanților, vizitatorilor festivalului. Este vorba, din nou, de tabere de reconstituire istorică, cele care atrag un public foarte numeros și cele care implică publicul în momente interactive. Este vorba și de parade, de demonstrații militare, de reconstituirile de lupte și de toate momentele pe care noi le introducem în festival pentru toate categoriile de vârstă din rândul vizitatorilor noștri„, a mai declarat Corina Martin.
În ceea ce privește alegerea ultimului weekend din august, pentru organizarea festivalului, Corina Martin a precizat că „Și de această dată, păstrăm ca și moment calendaristic ultimul weekend din luna august. Știm cu toții că am început cu patru ani în urmă (prima ediție a festivalului), la mijlocul lunii august, dar atunci aveam, de obicei, mai multe evenimente în același weekend și atunci noi, Festivalul Antic Tomis, ne-am asumat această misiune și o provocare, în același timp, de a vedea dacă, odată ce mutăm data evenimentului aproape de finalul verii, publicul, simpatizanții acestui festival, vor veni după noi, indiferent de dată. Se întâmplă, într-adevăr, acest lucru și mă bucură că acest eveniment crește ca și imagine, ca amploare, ca impact pentru constănțeni și turiști„, a conchis Corina Martin.

Conferinta-de-presa1Ne bucurăm că intrăm în acest festival cu un număr mare de oameni, cu echipamente frumoase, cu foarte mulți tineri, majoritatea voluntari din liceele din Constanța și nu numai. Este un lucru bun, pentru că tineretul învață istorie, promovează istorie. Ne bucurăm că se întâmplă Săptămâna Antică, pentru că și noi, la Neptun, am apucat să facem două luni de festival antic, deci a fost o Vară antică. Înseamnă că acest fenomen prinde, ia amploare. Pentru noi, este o culminare a verii, o sărbătoare a orașului în care m-am născut și am crescut…„, a declarat președintele Asociației România – Dacia Casa Noastră, managerul proiectului Danais, Octavian Manu.
Suita manifestărilor din cadrul Festivalului Antic Tomis debutează vineri, 28 august, în Parcul Tăbăcărie din Constanța. Conform programului, între orele 9.00 – 12.00, are loc amenajarea Taberei antice. De la ora 12.00 la 21.00, vizitatorii vor putea asista la ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și vor putea participa la antrenamente militare.
Între orele 15.00 – 16.00, publicul este invitat la teatru de păpuși cu tematică antică.
În intervalul orar 19.00 – 20.00, vor avea loc demonstrații militare, publicul având prilejul unic de a afla cum se luptau dacii și romanii, într-o reconstituire de excepție a faimoaselor confruntări dintre bravii luptători.
Tot vineri, în Centrul vechi al Constanței, între orele 17.00 – 17.30, se va desfășura parada antică militară și civilă, pe traseul: Parcul Arheologic Constanța (intrarea de pe Bd. Ferdinand) – Prefectura Constanța – Bd. Tomis – Statuia „Lupoaica cu pui” – Piața Ovidiu. În același spațiu al orașului, Piața Ovidius, este programată, între orele 17.30 – 18.00, ceremonia de deschidere a festivalului.
De la ora 18.00, va începe retragerea spre tabăra festivalului, din Parcul Tăbăcărie.
Parcul Tăbăcărie revine în centrul atenției pasionaților de istorie și sâmbătă, 29 august, între orele 10.00 – 15.00, când vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice și antrenamente militare cu public.
Între orele 15.00 – 16.00, este programat din nou teatru de păpuși cu tematică antică, iar de la ora 17.00 la 21.00, au loc ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. Mai mult, în același interval orar, publicul va putea afla și ritualurile antice de nuntă și de inițiere în arta vindecării.
Tot sâmbătă, centrul de maxim interes se mută din Parcul Tăbăcărie la Mamaia unde, de la ora 20.00 la 21.00, se va desfășura parada antică pe traseul Piațeta Cazino – Promenadă – Piațeta Perla. De la ora 21.00 și până la 22.15, în Piațeta Perla va fi prezentat spectacolul de teatru antic „Antigona„, de Sofocle, în interpretarea studenților Universității „Ovidius”.
Ultima zi de festival, duminică, 30 august, debutează, în Parcul Tăbăcărie, de la ora 10.00, cu ateliere de reconstituire istorică, demonstrații tactice, antrenamente militare cu public. De la ora 15.00 este programată ceremonia de închidere a festivalului.
Între orele 17.00 – 21.00 vor avea loc ateliere de reconstituire istorică, muzică și dans antic, ritualuri antice de nuntă și funerare. Seria evenimentelor din cadrul festivalului se va încheia cu un spectacol de teatru antic, programat de la ora 20.00.
Referitor la bugetul festivalului, Corina Martin a menționat că ALDD a beneficiat pentru organizarea festivalului de cofinanțare din partea Primăriei Constanța de 100.000 lei.
Anul acesta, spre deosebire de alte ediţii, proprietarii de restaurante şi de cluburi au fost provocaţi să promoveze Săptămâna Antică de la malul mării prin prepararea de meniuri antice la terase sau restaurante şi să pregătească petreceri tematice în cluburi.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Festivalul Antic Tomis isi va deschide din nou portile legendare, la Constanta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI