Flota românească de pescuit a fost folosită de regimul Ceauşescu pentru un uriaş trafic cu arme

flota_romaneasca_de_pescuit
În timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu, peştele românesc era vândut prin două societăţi de comerţ exterior din Capitală, aflate sub îndrumarea Securităţii.

De la Bucureşti veneau şi directivele pentru livrarea peştelui către statele africane sau către companii europene. Însă, cu tot succesul ei economic, această uriaşă industrie era de fapt un uriaş paravan pentru alte afaceri comandate de regimul Ceauşescu. Marile puteri ştiau că România pescuia masiv în oceane, în anii ’80. Că flotă de pescuit a fost folosită ca paravan pentru un uriaş trafic cu arme, s-a ştiut însă mai puţin. Cristian Troncota este istoric şi profesor la Academia de Informaţii a SRI. El explică jocul dublu al lui Ceauşescu: „Din postura de specialişti în contraspionaj, ofiţerii români şi-au folosit în anii 80 toate abilităţile de spioni, în parteneriate comerciale, şi asta s-a concretizat în numeroase contracte cu statele africane„. Afirmaţiile sale au fost confirmate şi de fostul ministru de Externe Ştefan Andrei în ultimul interviu acordat PRO TV.
În anii ’80, era principalul partener al africanilor, asigurând 55% din capturile de peşte preluate de Mauritania. România era al doilea partener important şi sufla în coasta ruşilor. Iar parteneriate asemanatoare au existat cu multe alte state africane. Din Africa, România importa minereuri care nu se găseau la noi, în schimb noi livram ţărilor africane peşte şi produse agricole, iar apoi şi armament, în contextul în care ţări ca, Somalia sau Angola aveau războaie civile şi lovituri de stat.
Printre marinarii cu experienţă sunt cunoscute transporturile cu stupi plini cu mitraliere sau sacii care, pe lângă grâne, conţineau şi mine şi muniţie. Profesorul Cristian Troncota povesteşte că Ceauşescu avea rezidenţe ale Securităţii în mai toate capitalele ţărilor africane. Parteneriatele au fost intensificate cu atât mai mult cu cât Ceauşescu intenţiona să înfiinţeze în Africa o bancă internaţională, care să împrumute diverse guverne africane, după ce statul român şi-ar fi rezolvat propria datorie.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Flota românească de pescuit a fost folosită de regimul Ceauşescu pentru un uriaş trafic cu arme”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI