Fortăreața lui Petru cel Mare (Petropavlovskaia) – Partea I

N-ai cum să vizitezi Sankt Petersburg, să admiri toate monumentele și clădirile reprezentative, fără a cunoaște istoria fiecărui obiectiv în parte, poveștile și legendele care fac din orașul lui Petru, unul dintre cele mai căutate locuri de pe Pământ.

Recunosc, când am plecat către Sankt Petersburg cunoștințele mele se limitau la câteva date importante din istoria orașului și câteva opere de artă din Ermitaj. Pe măsură ce am vizitat diferite obiective, am început să înțeleg și să mă îndrăgostesc de acest minunat oraș, punându-l în capul unei selecte liste de orașe vizitate.
Primul obiectiv vizitat a fost Fortăreața lui Petru si Pavel, amplasată pe insula Zaiaci sau insula Iepurelui, așa cum mai este cunoscută, datorită iepurilor care zburdau pe aici, pe malul nordic al Nevei. Legenda spune că într-una din zile pe când Petru inspecta lucrările la cetate, un iepure a sărit în cizma sa. Atunci a decis să nu schimbe numele insulei.
Accesul se poate face pe unul dintre cele două poduri care unește fortăreața de insula Petrogradski, aflată în partea de nord, unde există și o parcare generoasă atât pentru angajați cât și pentru vizitatori.
Hai să ne amintim cum a luat naștere fortăreața, iar pentru acest lucru am apelat la Andrei Vâlcovan, șeful agenției de turism Kalinka Travel, prin care am ajuns în Rusia și la Marina Suhacheva, ghidul nostru local, vorbitor de română, cărora le mulțumesc pentru informații.
Petru cel Mare a decis să construiască în acest loc o fortăreață, având ca principal rol apărarea în războiul pe care acesta îl purta cu suedezii, pentru viitorul mare oraș care deja exista în viziunea sa. Singura problemă care îl încurca era legată de solul cu multă apă, total neprielnic pentru construcțiile de apărare. Totuși, folosindu-se de cunoștințele acumulate în deplasările prin Europa și aducând ingineri și arhitecți celebrii, a decis ca pe 27 mai 1703 să pună piatra de temelie a orașului, cu dorința de a transforma toate aceste insule și canale, într-o mare capitală de imperiu, orientată către stilul european, modern.
Cetatea a fost ridicată cu ajutorul localnicilor și a prizonierilor de război suedezi, a fost adusă piatră de la mare depărtare, iar planurile arhitecților prevedeau utilizarea acesteia la toate fundațiile construcțiilor, nu doar la zidul de apărare, ridicat în scurt timp. Se spune că în fiecare an erau trimiși câte 40.000 de oameni, mulți dintre ei pierzându-și viața datorită muncilor grele.
Domenico Trezzini a fost numit arhitect șef, după planurile acestuia realizându-se principalele construcții ale cetății. Trezzini este cel care ulterior a pus bazele Școlii Europene de Arhitectură.
Astăzi este numită Veneția Nordului, cea mai nordică metropolă din lume, recunoscută de foarte mulți drept capitala culturală a Rusiei, cu peste 4000 de monumente în patrimoniu UNESCO. Este capitala Romanovilor, si de aici toate legendele frumoase care dau farmec acestui oraș.
Petru cel Mare a mutat capitala imperială de la Moscova la Sankt Petersburg și odată cu ea, s-au mutat numeroși oameni din nobilimea rusă, care au contribuit financiar pentru construirea noii capitale. A fost capitală a imperiului timp de aproape 200 de ani, până în 1918, când noua conducere a decis mutarea capitalei la Moscova. Astăzi Sankt Petersburg este al doilea mare oraș din Rusia, cu statut de regiune autonomă. Ar mai fi de spus faptul că după îzbucnirea primului război mondial, țarul Nicolae al II lea schimba denumirea orașului în Petrograd (Orașul lui Petru) eliminând astfel cuvintele de origine germană „sankt” si „burg”. S-a numit așa până în 1991, când a revenit la vechea denumire.
Pășim în curtea cetății și suntem impresionați de pavajul din piatră mare, am văzut ceva asemănător în zona istorică a unui oraș care începe cu P din Croația, în fața noastră se află catedrala Petru si Pavel, cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume, cu o înălțime de 122,5 m.Fortăreata Petropavlovskaia3Catedrala Sfinții Petru si Pavel – este punctul de interes central al fortăreței, construită în 20 de ani după proiectul aceluiași Trezzini, construită din piatră, este cea mai înaltă biserică, având o înălțime a turlei de 50,5 m, deasupra căreia veghează un înger cu o cruce aurită. Poartă hramul Sfinților Petru și Pavel, după Petru cel Mare, patronul spiritual și ctitorul orașului. Este construită pe locul unde imediat după ridicarea primului bastion a fost ridicată o biserică din lemn, înălțată la rangul de catedrală. Petru nu a fost mulțumit și numai după 8 ani, a dispus ca Trezzini să construiască o catedrală vizibilă din orice punct al orașului. Este prima catedrală din Rusia decorată cu picturi și icoane și centrul spiritual al Rusiei, tot aici ducându-și somnul de veci toate capetele încoronate ale Imperiului, de la Petru cel Mare, ctitorul și vizionarul orașului, până la Nicolae al II-lea și familia acestuia, asasinați de revoluționarii în 1918. Sunt si două excepții. Țarul Petru al II lea și Ivan al VI-lea, cel din urmă nici nu a fost încoronat și a fost asasinat de gărzile sale de corp, în timpul unei tentative de evadare din pușcăria în care era reținut. Mormintele sunt în cripte cu marmură de Cararra, unele dintre ele au portretele capetelor încoronate, la fiecare există câte o scurtă biografie al celui care își duce acolo somnul de veci și câte un vultur bicefal în colțuri.
Catedrala conține un singur iconostas aurit și o nișă de altar tip baroc, sculptat de cei mai mari artizani ai Moscovei, conține 43 de icoane originale sub forma unui turn deasupra altarului. În față altarului există un amvon pentru susținerea predicilor. Până la Petru cel Mare, în bisericile ortodoxe nu se țineau predici. Au fost introduse în timpul domniei acestuia. Lângă amvon există un loc regal unde capetele încoronate participau la slujbă.
Catedrala are o formă dreptunghiulară, orientată cu intrarea către vest, coloanele sunt placate cu marmură, pe tavan există 18 picturi cu teme religioase, sunt numeroase candelabre iar pe pereți descoperim steaguri aparținând armatelor învinse în diferite bătălii, catedrala cinstind victoriile contra armatelor Suediei și Turciei. De remarcat faptul câ în catedrală se găsesc copiile acestor steaguri, originalele se păstrează în diferite muzee din Rusia. Ferestrele catedralei sunt foarte mari, nefiind specifice stilului rus, este o biserică tip sală cu numeroase elemente specifice catedralelor europene.De altfel catedrala diferă mult de stilul bizantin clasic specific bisericilor rusești, este proiectată în stil european modern, reprezintă ambiția lui Petru cel Mare de a construi o capitală imperială modernă, după modelul țărilor europene.
Nu putem vorbi de Catedrala Sfinților Petru și Pavel fără a vorbi de carilon, un ansamblu de clopote care realizează diferite melodii cu ajutorul unei claviaturi. Prin clopotele nemișcate bat limbile legate printr-o transmisie prin zbir cu claviatura care corespunde cu claviatura unui pian. După același principiu funcționează și pedalele. Primul carilon cu 35 de clopote a fost cumpărat din Olanda și a fost instalat în timpul domniei lui Petru cel Mare. A fost distrus în timpul unei furtuni. După 20 de ani a fost cumpărat un alt carilon, care a încântat și cântat peste 60 de ani., până în 1840 când a fost demontat.
În 1991 a fost instalat carilonul care există în prezent, cadou din partea Olandei. După 10 ani se puteau auzi primele melodii dezvoltate de cele 51 de clopote cu o greutate totală brută de puțin peste 15 tone. Cel mai mare clopot, pe care îl puteți vedea în pozele mele are o greutate de 3 tone, cu un diametru de 1,7 m, iar cel mai mic are greutatea de 10 kg, cu diametrul de 19 cm. Carilonul are o gamă de patru octave, astfel încât poate cânta o mare parte din muzica clasică și modernă. În Sankt Petersburg au loc numeroase concerte de carilon. În fața bisericii există băncuțe care sunt instalate special pentru vizitatorii care doresc să asculte carilonul. Am urcat până aproape de turla catedralei, am putut admira ansamblul de clopote, dar cel mai important este faptul că am asistat la un mic concert și am putut fotografia minunea.Fortăreata Petropavlovskaia2Grupul nostru a ajuns înainte de ora 12 când are loc ceremonialul de tragere a unei salve de tun. De ce se trage? Sankt Petersburg a fost lovit de nenumărate ori de incendii sau inundații, calamități care nu se puteau prevedea, dar care puteau fi anunțate rapid. Salvele de tun părea a fi soluția, acest obicei a rămas până în zilele noastre. Astăzi, în scop turistic tradiția se păstrează… și încântă vizitatorii.
Am stat aproape de cele 2 tunuri pregătite să tragă, nimeni nu-ți spune care dintre ele va trage, ceea ce pentru fotograf sau cameraman este destul de nasol. În fine, eu am reușit să prind salva, nici nu știu cum, pentru că podețul unde eram poziționați a vibrat destul de puternic atunci când s-a tras.
Vizita în cetate a continuat la temnița Trubetskoy, una dintre principalele foste închisori politice ale Rusiei. Clădirea pentagonală cu un etaj a fost ridicată pe locul fostului bastion de vest Trubetskoy, părea una dintre cele mai crunte închisori, însă după anumiți istorici, condițiile de aici erau mult mai bune decât majoritatea temnițelor din Rusia. Am vizitat celula unde a fost închis chiar Aleksei, fiul lui Petru cel Mare, pedepsit pentru fuga din Rusia, este o întreagă legendă de intrigi si conspirații, care va face obiectul unui articol separat, pentru că mi se pare foarte interesant.
În această închisoare au mai stat Dostoievsky, Gorki, Troțki și chiar fratele lui Lenin acuzat pentru încercarea de asasinare a țarului Alexandru al III lea.
Fortăreața mai cuprinde Monetăria, una dintre cele mai mari din lume, fondată în 1724 de către Petru. Au fost emise monede din nichel, argint, aur sau platină, având inițial ștanțate abrevierile SPB, ulterior după război SPMD (Sankt Petersburg Monetărie). Aici se produc medaliile și decorațiile oficiale și tot aici se primesc comenzi de la entități private sau chiar persoane fizice.
Muzeul de Stat de Istorie este unul dintre cele mai mari muzee de istorie din Rusia, urmaș al vechiului muzeu din Petersburg. Aici există peste 2 milioane de exponate care reflectă istoria orașului Sankt Petersburg, prin exponate permanente sau temporare. Există șapte sedii ale muzeului în oraș, cel din cetate incluzând și muzeul cosmonauticii, dar și casa comandantului fortăreței, un monument arhitectural deosebit, unde găsim informații despre problemele sociale ale orașului.
În cadrul muzeului există o expoziție jubiliară care reunește aproximativ 300 de exponate de pictură, grafică arhitecturală, artă decorativă, costume, desene și fotografii. Descoperim elemente de design interior, sticlărie, porțelan, aranjate pe diferite perioade din istoria orașului, este un întreg univers care te poartă dincolo de timp și istorie.Fortăreata Petropavlovskaia4Poate ar mai trebui spus că undeva către bastionul de sud există un ponton unde se afla păzită barca comandantului, acum este un loc pentru fotografii, de unde se văd clădirile istorice de pe celălalt mal al Nevei. Poarta Nevei, este un loc pe unde poți merge la plajă, în timpul sezonului plaja este foarte aglomerată. Aici are loc un festival de construcții pe nisip, către atrage mii de turiști. De fapt sunt mai multe festivaluri, sezonul lor începe curând, așa că dacă nu aveți alte planuri perioada următoare, puteți merge în Sankt Petersburg. Prindeți și Nopțile Albe…Eu nu le-am prins, dar voi reveni!
Sigur, încă sunt multe de spus despre Petropavlovskaia, n-am să vă răpesc plăcerea de a descoperi singuri informații despre fortăreață, eu am vizitat-o fără a avea nici o idee asupra istoriei cetății, am adulmecat tot ceea ne ne-a fost prezentat făcându-mă să înțeleg ce a însemnat ea pentru actualul Sankt Petersburg. Practic este locul de naștere al acestui oraș și am dorit ca acest review să apară chiar pe 27 mai când se sărbătorește Ziua orașului. Petru cel Mare a dorit ca acest oraș să fie cel mai mare și înfloritor din Europa, să fie ridicate cele mai multe si mari palate îmbrăcate în aur si decorate în stil baroc, rivalizând cu cele din Franța, cele mai înalte biserici și cele mai largi bulevarde care sunt în sine istorie, fiecare clădire spunând o poveste. A reușit acest lucru? Promiteți să răspundeți după ce mergeți acolo, da?Fortăreata PetropavlovskaiaMulțumim Kalinka Travel, Turkish Airlines, Dashkova Residence și Direct Aeroport pentru realizarea acestui material. Este un prim episod, vor urma si altele, pentru că Sankt Petersburg înseamnă mai mult decât istorie și povești despre Romanovi. Este un univers al artei și culturii, un oraș modern și vesel în care tinerii se plimbă mult peste miezul nopții, un oraș care trăiește fiecare eveniment cu multă bucurie.
La mulți ani, Sankt Petersburg! (Autor: Ovidiu Oprea)

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Fortăreața lui Petru cel Mare (Petropavlovskaia) – Partea I”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI