FOTO: A fost inaugurat Centrul multifuncțional Jean Constantin, în prezenţa preşedintelui CJC

Centrul multifunctiona pentru tineret Jean Constantin_8879
Centrul Multicultural Jean Constantin a fost inaugurat astăzi, în prezența mai multor oficialităţi din cadrul CJC şi a Primăriei Constanţa.

Acesta este un proiect cu finanțare europeană derulat în perioada 01.04.2013 – 01.11.2016, valoarea totală fiind de aproximativ 9,5 milioane lei. Proiectul a avut ca obiectiv reabilitarea și modernizarea clădirii fostului cinematograf Republica și dotarea/ echiparea centrului nou realizat cu mobilier adecvat spatiilor propuse și echipamente specific acestuia.
Consiliul Judeţean Constantă a contribuit din surse proprii pentru reabilitarea acestei clădiri, cu suma de 2 milioane lei.
Centrul va purta numele marelui actor constănțean Jean Constantin, care în urmă cu 8 ani a părăsit scena artistică lăsând o moştenire imensă, o întreagă filmoteca care a încântat multe generaţii de-a lungul timpului. Constănţeanul Jean Constantin, a fost şi va fi iubit de o lume întreagă, însă, doar aici în Constantă, putem spune că a fost şi va rămâne “casa” lui. Îmi doresc ca acest Centru, să devină un pol de interes pentru tinerii constănţeni implicaţi în proiecte cultural educative.Se simte nevoia unui suflu tânăr, care prin creativitate şi perseverenţa să impulsioneze viaţa artistică a oraşului. Pregătim un portofoliu variat de evenimente şi activităţi pe care ne dorim să le derulăm în acest centru şi totodată suntem deschişi la propunerile tinererilor din judeţ” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanța, Marius Horia Tutuianu.
Expoziţia de fotografie a fost realizată cu ajutorul prietenilor maestrului Jean Constantin care au dăruit fotografii din colecţia personală a actorului.
Premiile şi fotografiile din arhiva familiei lui Jean Constantin au fost donate centrului.
La eveniment a fost prezentă şi Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
Am avut emoţii când am intrat aici. Îmi amintesc de anii tinereţii când intru aici. Chiar i-am spus şi soţului„, a afirmat Mariana Gâju.
Din păcate, soția lui Jean Constantin nu a putut fi prezentă la eveniment din motive de boală, dar a transmis alese mulțumiri CJC pentru că a făcut acest lucru posibil pentru omul care a iubit din tot sufletul lui Constanța.
Plângea de emoţie, plângea şi mi-a spus doar atât: vreau să mulţumesc CJC pentru că a făcut posibil acest lucru pentru omul Jean Constantin care a iubit Constanţa din tot sufletul său„, a fost mesajul soției lui Jean Constantin, citit de Dan Cojocaru.
Horia Ţuţuianu îl oferă lui Virgil Andriescu o recunoaştere pentru întreaga activitate, o diplomă simbolică.
A fost actor la teatrul de revista Fantasio, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti şi actor de film. La teatrul de estradă vioara întâi erau Jean Constantin şi Gelu Manolache. La spectacolele lor nu se găseau bilete. Erau spectacole extraordinare. Teatrul Constantin Tănase ajunsese sub nivelul Teatrului Fantasio şi asta datorită omului extraordinar Jean Constantin. Dirijor al orchestrei Teatrului de estradă era Aurel Manolache. După plecarea lui Jean Constantin, Teatrul Fantasio a depus armele.Lui Jean i-a plăcut revista, nu teatrul clasic.Este mare lucru când un actor recunoaşte că nu e locul lui acolo„, a declarat Virgil Andriescu.
În cadrul evenimentului, a fost dezvelit bustul oferit de familia lui Jean Constantin. Creaţia îi aparţine lui Cătălin Dragoş Munteanu. Un bust similar se află şi la mormântul actorului din Cimitirul Central.
La finalul evenimentului, au fost proiectate două scurtmetraje pentru a pune în valoare videoproiectorul şi instalaţia de sunet a sălii centrului. Evenimentul s-a terminat cu o şampanie în holul teatrului.
“Centrul Multifuncţional educativ pentru Tineret Jean Constantin” va fi administrat de Centrul Cultural Judeţean Theodor T. Burada, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constantă, specializată pe activităţi culturale. Acesta va funcţiona zilnic, iar calendarul evenimentelor va putea fi consultat online, pe adresa de internet: http://cmeptjc.cjc.ro/evenimente.html.
Centrul multifuncțional educativ pentru tineret se adresează celor peste 152.000 de tineri din Constanța și familiilor acestora. Prin implementarea proiectului s-a realizat reabilitarea și dotarea clădirii cu hol expozițional, două garderobe, cameră centrală termică, vestiar, grup sanitar pentru artiști și altul pentru persoanele cu handicap, foaier, bar, sală de cinema, scenă, sală de întâlniri, arhivă film și altele.
Istoria fostului cinematograf Republica este fascinantă. A fost inaugurat în 1962, cu o capacitate de 1.000 de locuri, devenind una din emblemele culturale ale orașului. A folosit cel mai performant sistem de proiecție și audio din 1997, generând cele mai mari încasări din toată rețeaua națională de cinematografie, difuzând de nenumărate ori premiere naționale. În prezent, sala are o capacitate de 700 de locuri, toate dotările fiind moderne, iar echipamentele de ultimă generație.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “FOTO: A fost inaugurat Centrul multifuncțional Jean Constantin, în prezenţa preşedintelui CJC”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI